Nu är det några av er som är förvirrade när jag bakat rågsemlor och det är bröd :) I Finland använder vi ordet semlor för runda små bröd, medan man i Sverige talar om frallor. Men snart är det dags för den svenska semlan, alltså fastlagsbullan med mandelmassa och grädde som fyllning. Dessa semlor är goda!

Delicious buns with rye and whole wheat flour. Do you bake savoury buns often and what flour do you usually use?


Rye Buns

3 dl water (1 1/4 cup)
2 tsp dry yeast
1 tsp salt
about 4 dl whole wheat flour (1 2/3 cup)
1,5 dl rye flour (2/3 cup)
1,5 dl rolled oats (2/3 cup)
2 tsp date syrup
1 tbsp oil

Put all the ingredients in a stand mixer and knead until the dough is smooth. Let rise in a warm place for 1 hour. Shape the dough into buns and put on a parchmnet paper lined baking sheet. Let rise for 30 minutes. Brush with water and top with sesame seeds. Bake in 225 C for 10-15 minutes.


Rågsemlor

3 dl vatten
2 tsk torrjäst
1 tsk salt
ca 4 dl fullkornsvetemjöl
1,5 dl rågmjöl
1,5 dl havregryn
2 tsk dadelsirap
1 msk olja

Lägg alla ingredienser i en köksmaskin och knåda tills degen är smidig. Låt jäsa på en varm plats i 1 timme. Forma degen till bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd bakplåt. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med vatten och toppa med sesamfrön. Grädda i 225 C i 10-15 minuter.