First Advent today and to honor the day, we eat gingerbread. But not just any gingerbread, but with the taste of licorice. Not a flavor that completely takes over, but you sense a little taste of licorice in the cookies. If you do not like the licorice flavor of gingerbread, you can exclude the powder. I used date syrup in the batter, but you can use regular syrup as well. How do you celebrate First Advent?
Lakrits Pepparkakor
1
dl dadelsirap
1,5
dl socker
180 g smör
1
msk pepparkakskrydda
1 msk lakritspulver
1 msk lakritspulver
0,5
tsk salt
1
ägg
1,5
tsk bikarbonat
6,5
dl mjöl
Mät
sirap, socker, smör och kryddor i en kastrull. Koka under omrörning tills
blandningen är slät och blank. Låt svalna.
Vispa
ner äggen och blanda i bikarbonat och mjöl. Blanda degen slät. Ställ i kylskåp
för att stelna, gärna över natten.
Kavla
degen tunt och använd pepparkaksformar. Lägg pepparkakorna på en bakplåt med bakplåtspapper.
Grädda i 175 C, ca 6-9 minuter. Låt svalna.
Licorice Gingerbread
1
dl date syrup
1,5
dl sugar
180 g butter
1
tbsp gingerbread spice
1 tbsp licorice powder
1 tbsp licorice powder
0,5
tsp salt
1
egg
1,5
tsp baking soda
6,5
dl flour
Measure
syrup, sugar, butter and spices in a pan. Cook, stirring until mixture is
smooth and shiny. Allow to cool.
Beat
in the eggs and mix in baking soda and flour. Mix dough smooth. Place in the
refrigerator to set, preferably overnight.
Roll
the dough thinly and use cookie cutters. Put the cookies on a baking tray with baking
paper. Bake at 175 C, about 6-9 minutes. Allow to cool.
24 Comments
Vilka fina och perfekta pepparkakor! Du är så duktig på att baka! :)
ReplyDeleteTrevlig 1:a advent!
Kika gärna in sedan hos mig under dagen, då jag ska bjuda på en jullåt jag spalade in i fredags! :)
Kramar!
//Lana
Tack snälla du och tack det samma. Jag skall kika in hos dig :) Kram
DeleteVilken fin ide att ha lakritsmak i pepparkakor:)
ReplyDeleteTack så mycket!
DeleteSå gott det låter med den kombinationen... har jag aldrig smakat :) Vi tänkte baka pepparkakor denna helgen men sen bestämde jag med barnen att vi gör det nästa helg istället. Jättevackra foton, kram!
ReplyDeleteJa, en lite annorlunda kombination :) Men det är kul att testa nytt. Tack snälla, kram!
Deletemums vilken häftig kombination. Trevlig advent kram Sofia
ReplyDeleteTack Sofia! Tack detsamma, kram!
DeleteVilken kul smakbrytning. jag älskar lakrits!
ReplyDeleteMen vad spännande med lakrits i pepparkakorna!! Alltid roligt med något annorlunda!!
ReplyDeleteKram
Ja, visst är det. Roligt att testa något nytt :) Kram
DeleteJag har också pepparkakdegen i kylkap! Jag ska baka ensam när barnen sover. Lite tid för mig själv :)
ReplyDeleteJa, det kan vara skönt med egentid. Det är så terapeutiskt att baka :)
DeleteSpännande med lakrits! Idag har jag firat advent med julskyltning, några muggar glögg och en lussebulle. Och lussete till frukost! ;)
ReplyDeleteTack! Låter som en mycket fin dag!
DeleteSpännande! Har jag aldrig sett innan :)
ReplyDelete/Evelina - Evelinas Ekologiska
http://www.evelinasekologiska.se/
Tack Evelina :)
DeleteJag kan inte se mig mätt på dessa. Inbillar mig att de smakar gudomligt! Något att göra till jul antar jag :) Får ha dom i fred för mannen också. Han gillar inte lakrits..
ReplyDeleteMmm!
Kram
Tack snälla! Bra, mera till dig då alltså :) Kram!
DeleteOh yes, ja att vi föll som furor för dessa vet du ju redan, det är ju som det bästa av två världar i en och samma kaka!
ReplyDeleteJa, en god kombo :) Men ta ordentligt med lakritspulver om ni vill att den skall dominera :)
DeleteMen mums, måste provas kram Diana
ReplyDeleteTack Diana! Kram
DeleteÅh, de måste vara ljuvliga! Kan bara tänka mig hur gott det blir med en liten hint av lakrits.
ReplyDelete