Första advent idag och dagen till ära äter vi pepparkakor. Men inte vilka pepparkakor som helst, utan med smak av lakrits. Inte en smak som tar helt över, utan man anar en liten smak av lakrits i kakorna. Vill du ha mera smak öka på mängden lakritspulver och vill du inte ha lakritssmak alls, utesluter du pulvret bara. Jag använde dadelsirap i smeten, men det går bra att ta vanlig sirap. Hur firar du första advent?

First Advent today and to honor the day, we eat gingerbread. But not just any gingerbread, but with the taste of licorice. Not a flavor that completely takes over, but you sense a little taste of licorice in the cookies. If you do not like the licorice flavor of gingerbread, you can exclude the powderI used date syrup in the batter, but you can use regular syrup as well. How do you celebrate First Advent?



Lakrits Pepparkakor

1 dl dadelsirap
1,5 dl socker
180 g smör
1 msk pepparkakskrydda
1 msk lakritspulver
0,5 tsk salt
1 ägg
1,5 tsk bikarbonat
6,5 dl mjöl

Mät sirap, socker, smör och kryddor i en kastrull. Koka under omrörning tills blandningen är slät och blank. Låt svalna.
Vispa ner äggen och blanda i bikarbonat och mjöl. Blanda degen slät. Ställ i kylskåp för att stelna, gärna över natten.
Kavla degen tunt och använd pepparkaksformar. Lägg pepparkakorna på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 C, ca 6-9 minuter. Låt svalna.


Licorice Gingerbread

1 dl date syrup
1,5 dl sugar
180 g butter
1 tbsp gingerbread spice
1 tbsp licorice powder
0,5 tsp salt
1 egg
1,5 tsp baking soda
6,5 dl flour

Measure syrup, sugar, butter and spices in a pan. Cook, stirring until mixture is smooth and shiny. Allow to cool.
Beat in the eggs and mix in baking soda and flour. Mix dough smooth. Place in the refrigerator to set, preferably overnight.

Roll the dough thinly and use cookie cutters. Put the cookies on a baking tray with baking paper. Bake at 175 C, about 6-9 minutes. Allow to cool.