Scones med smak av pepparkaka och dadlar, det ger mig julkänslor. Och de är dessutom gluten- och mjölkfria. En lite nyttigare variant på scones. Att ha i rivet apelsinskal skulle ytterligare höja julfaktorn. Men jag serverade dem med dadelsylt kryddad med apelsin och kanel. Receptet på sylten får ni imorgon.  

Scones with flavors of gingerbread and dates, gives me Christmas feelings. And they are gluten and dairy free. A little healthier twist on scones. To add orange zest would further raise the Christmas feeling. But I served them with date jam spiced with orange and cinnamon. I will give you the recipe for the jam tomorrow.


Gingerbread Date Scones

2 dl almond flour
2 dl buckwheat flour
1 tbsp gingerbread spice
2 tsp baking powder
0,5 tsp salt
50 g coconut oil, solid form
1 3/4 dl almond milk
6 dates, pitted and chopped

Preheat the oven to 225 C. Put the flours, gingerbread spice, baking powder and salt in a bowl. Add the coconut oil and stir until crumbly. Add the milk and the dates. Stir until everything is blended. Form into scones and bake in the oven for 10 minutes.


Pepparkaks-dadelscones, gluten- och mjölkfri

2 dl mandelmjöl
2 dl bovetemjöl
1 msk pepparkakskrydda
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g kokosnötolja, fast form
1 3/4 dl mandelmjölk
6 dadlar, urkärnade och hackade


Sätt ugnen på 225 C. Lägg mjöl, pepparkakskrydda, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt kokosolja och rör om tills smuligt. Lägg till mjölk och dadlar. Rör tills allt är blandat. Forma till scones och grädda i ugnen i 10 minuter.