Browniebitar och kolasås i vaniljglass, visst låter det gott. Och det är det verkligen. Det är roligt att göra glass och att testa olika smaker. Vilken är din favoritsmak?

Brownie pieces and caramel sauce in vanilla ice cream, it sure sounds good. And it's really yummy. It is fun to make ice cream and to try different flavors. What is your favorite flavor?


Vanilla-Brownie-Caramel Sauce Ice cream

Ice Cream
85 g cream cheese, room temperature
2 dl sugar
2,5 dl whipping cream
2,5 dl milk
0,5 vanilla bean

Brownie
100 g butter
200 g sugar
2 eggs
0,5 tsp vanilla extract
65 g flour
50 g cocoa powder
0,5 tsp baking powder
1/4 tsp salt

caramel sauce

For the ice cream: In a bowl, whisk cream cheese until smooth. Add sugar and continue whisking until combined. Whisk in cream, milk and vanilla bean and seeds until fully incorporated. Refrigerate for 1-2 h. Pour mixture into ice-cream maker, process according to manufacturer instructions. When the ice cream is ready, pour half of it in a freezer friendly container and add brownie pieces and caramel sauce. Add more ice cream, and brownies and caramel sauce. Freeze for 2 h before serving.

For the brownies: Preheat oven to 175C. Grease and flour and 20 x 20 cm baking dish.
In a saucepan, melt the butter and whisk in the sugar until combined. Add the eggs, one at a time, mixing well after each addition. Stir in the vanilla extract.

Add the flour, cocoa, baking powder and salt. Stir. Pour the batter into the prepared pan. Bake for 25-30 minutes. Allow to cool.


Vanilj-Brownie-Kolasåsglass

Glass 
85 g färskost, rumstemperatur
1,5 dl socker
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
0,5 vaniljstång

Brownies
100 g smör
200 g socker
2 ägg
0,5 tsk vaniljextrakt
65 g mjöl
50 g kakaopulver
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

kolassås

Glassen: I en skål vispa färskost, tillsätt socker och fortsätt vispa tills blandat. Blanda i grädde, mjölk och vaniljstång och frön för hand tills allt är kombinerat. Ställ i kylskåp i 1-2 timmar. Häll blandningen i glassmaskinen, bearbeta enligt tillverkarens instruktioner. När glassen är klar, lägg hälften av glassen i en frystålig burk och ha på browniebitar och kolasås. Lägg på mera glass och brownies och kolasås. Ställ i frysen några timmar innan servering. 

Brownie: Värm ugnen till 175C. Smörj och mjöla en 20 x 20 cm ugnsform.
I en kastrull, smält smöret och rör i sockret. Tillsätt äggen, ett i taget, blanda väl efter varje tillsats. Rör i vaniljextrakt.
Tillsätt mjöl, kakao, bakpulver och salt. Rör om. Häll smeten i den förberedda formen. Grädda i 25-30 minuter. Låt svalna.