To make vegetarian patties on beans is good and simple. And there are many different beans in the market so you can vary the taste. And if you have cooked left-over quinoa you can use it in these patties too.
Quinoa-Black Bean Patties
1,5 dl quinoa
3,5 dl water
1 onion, finely chopped
1 clove of garlic, minced
6 sun-dried tomatoes in oil, chop
1 can black beans, rinsed and drained
1 dl water
salt
pepper
basil
sambal oelek
Put quinoa and water in a saucepan, and season with salt.
Bring to a boil. Cover and simmer for 20 minutes, or until all liquid is
absorbed.
Place onion, garlic and sun-dried tomatoes in a nonstick
skillet, and cook over medium heat. (The oil from the tomatoes should be enough
to sauté the onion.) Cook 3 minutes. Stir in 2 dl black beans and 1 dl water.
Simmer for 10 minutes, or until most of liquid has evaporated.
Transfer bean-onion mixture to food processor, add 2 dl
cooked quinoa, and process until smooth. Transfer to bowl, and stir in
remaining black beans and quinoa. Season
with salt, pepper, basil and sambal oelek. Let cool.
Preheat oven to 180°C, coat baking sheet with cooking spray.
Shape bean mixture into 8 patties, and place on prepared baking sheet. Bake for
20 minutes, and flip the patties with a spatula, and bake for 10 minutes more.
Biffar på Quinoa och Svarta Bönor
1,5 dl quinoa
3,5 dl vatten
1 lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, hackad
6 soltorkade tomater i olja, hackade
1 burk svarta bönor, sköljda och avrunna
1 dl vatten
salt
peppar
basilika
sambal oelek
Sätt quinoa och vatten i en kastrull med lite salt. Koka
upp. Täck med lock och låt sjuda i 20 minuter, eller tills all vätska
absorberats.
Placera lök, vitlök och soltorkade tomater i en nonstick
stekpanna och stek på medelvärme (oljan från tomaterna bör vara tillräckligt
för att steka löken). Stek ca 3 minuter. Rör i 2 dl svarta bönor och 1 dl
vatten. Sjud i 10 minuter, eller tills det mesta av vätskan absorberats.
Lägg bön-lökblandningen i en matberedare, tillsätt 2 dl kokt
quinoa och mixa. Överför blandningen till en skål, och rör i resterande svarta
bönor och quinoa. Krydda med salt, peppar, basilika och sambal oelek. Låt
svalna.
Värm ugnen till 180 ° C. Smörj en bakplåt med olja. Forma
blandningen till 8 biffar och lägg på bakplåten. Grädda i 20 minuter, och vänd
biffarna med en spatel och grädda i ytterligare 10 minuter.
12 Comments
Hej, verkar både goda och nyttiga du kan du : ) finis! kram Sofia
ReplyDeleteTack fina du! Kram
DeleteTulin vastavierailulle:)
ReplyDeletetosi hyvältä näyttää sullakin täällä!
Kiva kun tulit käymään :) Kiitos!
DeleteMinulla on rasia kvinoaa ollut jo pitkään kaapissa. Tämäpä olisi yksi hyvä käyttökohde.:)
ReplyDeleteKyllä, vallan mainiosti!
DeleteSå gott Katarina! Jag brukar också göra burgare men är nog inte lika duktig som dig på det... brukar bli med quornfärs oftast men ibland så får jag till det. ;) Fredagskramar och önskar dig en finfin helg!
ReplyDeleteJag har faktiskt aldrig testat quornfärs, borde säkert :) Fredagskramar till dig också vännen!
DeleteDe här biffarna låter spännande! :)
ReplyDeleteHa en fin kväll!
Kram
//Lana
Tack Lana! Tack det samma, kram!
Deletethese look great I remember making a similar recipe from your blog with leftover cous cous
ReplyDeleteYes, that's right!
Delete