Jag har aldrig riktigt gillat chokladglass, smakat ibland, men inget jag valt då det varit glasstider. Nu ville jag testa att göra egen chokladglass, för att min man är väldigt förtjust i den smaken och så ville jag smaka om jag gillar hemmagjord chokladglass. Den blev väldigt god, med en djup smak av mörk choklad, inte bitter, men inte för söt heller. Jag gillade den, men föredrar nog andra smaker på glass. Min man älskade glassen :) Så du som gillar chokladglass, det här receptet är för dig. 

I've never really liked chocolate ice cream, I have tasted it at times, but nothing I have chosen when it was ice cream time. Now I wanted to try to make my own chocolate ice cream, because my husband is very fond of the taste, so I wanted to try if I like homemade chocolate ice cream. It was very good, with a deep flavor of dark chocolate, not bitter, but not too sweet either. I liked it, but I do prefer other flavors of ice cream. My husband loved the ice cream :) So you who like chocolate ice cream, this recipe is for you.


Dark Chocolate Ice Cream

3 dl heavy cream
3 tbsp cocoa powder
1 dl sugar
a pinch of salt
100 g dark chocolate, chopped
1 dl milk
0,5 tsp vanilla extract
1/8 tsp ground espresso, optional

Combine the cream, cocoa powder, sugar and salt in a saucepan. Whisk to combine. Heat the mixture, continuing to whisk frequently, until the mixture comes to a boil. Remove from heat and whisk in the chocolate until it is melted. Add in the milk, vanilla, and coffee. Place in the refrigerator and chill the mixture thoroughly, at least 4 hours or overnight. Once chilled, pour into an ice cream maker and freeze according to the manufacturer’s instructions. Freeze until firm, at least 4 hours.


Mörk Chokladglass

3 dl grädde
3 msk kakaopulver
1 dl socker
en nypa salt
100 g mörk choklad, hackad
1 dl mjölk
0,5 tsk vaniljextrakt
1/8 tsk mald espresso, valbart

Blanda samman grädde, kakaopulver, socker och salt i en kastrull. Värm blandningen, rör runt tills blandningen börjar nästan koka. Ta bort från värmen och vispa i chokladen tills den har smält. Lägg i mjölk, vanilj och kaffe. Ställ i kylskåp och kyl blandningen, åtminstone 4 timmar eller övernatten. När blandningen är kyld, häll i en glassmaskin och frys enligt tillverkarens anvisningar. Frys sedan glassen, minst 4 timmar.