Those of you who follow me on Instagram has already seen this pizza, but now you get the recipe. Making pizza crust on cauliflower is very delicious and something I would recommend you to try. Top with your favorite topping and you have a good lunch. I used tomato puree, fresh sliced tomato, mozzarella, gruyere and a sprinkle of little sea salt. Did I mention it's yummy?
Cauliflower
Crust Pizza
350 g raw
cauliflower, fresh
1 egg
50 g pizza
cheese, grated
2 tbsp parmesan cheese, grated
1/4 tsp dried
basil
1/4 tsp dried
oregano
sea salt
black pepper
tomato puree
fresh
tomatoes, thinly sliced
mozzarella
gruyère
cheese, grated
Line a baking
tray with parchment paper. Pre-heat the oven to 200 C.
Process the
cauliflower in a food processor until you have fine crumbs. Microwave the
cauliflower crumbs for 5-6 minutes, or until soft. You can also steam or boil
the cauliflower, but you will need to squeeze the excess water out of it
afterwards if cooked with water.
Place the
cauliflower crumbs in to a bowl and add the egg, grated pizza cheese, parmesan
cheese, herbs, salt and pepper. Put the cauliflower "dough" onto the
prepared tray and pat out into a circle, about 1,5 cm thick. Bake for 15
minutes, or until golden brown and firm. Spread the tomato puree on the crust,
sliced tomatoes, season to taste with salt and pepper, and then top with
cheese. Bake for 10 minutes. Put fresh basil leaves over and serve.
Blomkålspizzabotten
350 g rå
blomkål, färsk
1 ägg
50 g pizzaost,
riven
2 msk
parmesanost, riven
1/4 tsk
torkad basilika
1/4 tsk
torkad oregano
havssalt
svartpeppar
tomatpuré
färska
tomater, tunt skivade
mozzarella
gruyère ost,
riven
Klä en
bakplåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200 C.
Mixa blomkålen
i en matberedare tills du har fina smulor. Värm blomkålssmulorna i mikrovågsugn
5-6 minuter, tills den är mjuk. Du kan även ånga eller koka blomkålen, men du
kommer att behöva pressa överflödigt vatten ur den efteråt. Placera blomkålssmulorna
i en bunke och tillsätt ägg, riven pizzaost, parmesanost, örter, salt och
peppar. Platta ut blomkålsdegen på plåten och till en cirkel, ca 1,5 cm tjock. Grädda
i 15 minuter, eller tills gyllenbrun och fast. Bred på tomatpuré, skivade
tomater, smaka av med salt och peppar och toppa med ost. Grädda i 10 minuter.
Sätt färska basilikablad över och servera.
24 Comments
Du kan hoppa upp och sätta dig på att jag ska testa den där. Låter mums och det ser fantastiskt gott ut. Ha en god dag! Kram!
ReplyDelete:) Det är så gott, du kommer att gilla det! Önskar dig en fin dag också, kram!
DeleteOh wow, your pizza looks wonderful. Don't think I've ever tried Cauliflower Crust Pizza before and this is genius use of cauliflower! Can't wait to make it.
ReplyDeleteThanks Amy! It's really tasty, so you should try it. Have a great day!
DeleteHar haft ett recept på blomkålsbotten i mina favoriter nu ett tag, men har inte hunnit testa än. Låter ju så spännande! Och din pizza ser supergod ut verkligen! :)
ReplyDeleteDet är verkligen gott! Tusen tack :)
DeleteJag har sett många recept med blomkål, vilket låter jättepraktiskt att använda sig utav i mycket! Och gruyère på, det är ju min favvoost!
ReplyDeleteJa, gruyère är så gott :)
DeleteThis is a brilliant idea and I am definitely going to try it!
ReplyDeleteIt is a funny thing,dear Katarina:you cook whatever I have planned to cook in the near future!
Hugs,dear!
Thank you Lenia! Great minds think alike :) Hugs!
DeleteDetta låter ju supergott - jag älskar blomkål och just nu är den ju som bäst och billigast! Kram!
ReplyDeleteJa, det blev verkligen gott! Kram
DeleteAhhh!! Smart! Älskar ju blomkål! Nu när det finns svensk och fin frossar jag gärna!
ReplyDeleteTesta gärna, mycket gott!
DeleteBåde låter och ser gott ut! Har sett det inne hos flera både på bloggar och på Instagram, måste testas helt enkelt, kram vännen!
ReplyDeleteTack Amy! Testa, du kommer inte bli besviken :) Kram
DeleteSer fantastiskt gott ut!
ReplyDeleteTack Carina, den var mycket god!
DeleteWow så häftigt att göra pizzadegen på blomkål! Du är alltid så påhittig :D
ReplyDeleteTack :) Jag har sett liknande pizzabotten på utländska bloggar.
DeleteVad spännande med blomkålspizza!!Låter gott!!
ReplyDeleteKram
Tack! Ja, den blev så god. Kram
DeleteMen vad spännande! Borde funka även med broccoli.
ReplyDeleteTack! Exakt samma tänkte jag :)
Delete