Surdegsbröd gillar jag, då de får en djupare smak av just surdegen och så håller brödet sig fräscht i flera dagar. Det är gott även som rostat.
Did you have a nice midsummer? We celebrated with our families, ate well and had a nice time together. Even my grandmother who is 91 years old celebrated with us. My sister's kids were happy and energetic. How is it possible that they can play and be energetic for so many ours :) Maybe I've been exactly the same as a child?
I like sourdough bread a lot, they get a deeper taste of the leaven and the bread stays fresh for several days. It's good to eat the bread toasted as well.
Surdegsbröd med flerkornsmjöl och frön
på kvällen, dag 1
2 msk vete-fullkornsmjölsurdegsgrund
1 dl ljummet vatten
1 dl fullkornsmjöl
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke, täck med
plastfolie och låt stå över natten.
morgon, dag 2
På morgonen borde surdegen vara bubblig och då kan man
fortsätta brödbaket. Är den inte bubblig, låt den stå ytterligare en stund.
3 dl ljummet vatten
3,5 dl flerkornsmjöl
3,5 dl fullkornsmjöl
1,5 tsk salt
2 msk pumpafrön
2 msk linfrön
2 msk solrosfrön
Blanda vatten, flerkornsmjöl, fullkornsmjöl, salt och frön
med surdegen från kvällen innan och rör tills allt blandats ordentligt. Täck
bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 2–3 timmar. Degen skall
jäsa till dubbel storlek.
Smörj en 1,5 liters brödform och skrapa ner degen i formen.
Strö på frön om du vill. Låt jäsa under en handduk cirka 1 timme (jag ställde
min i ugnen, ugnen skall inte vara på). När brödet jäst en timme, ta det bort
från ugnen och sätt ugnen på 250 grader. Grädda brödet 10 minuter i 250 graders
värme, sänk därefter till 200 grader och grädda ytterligare i 35–40 minuter.
Sourdough Bread with Multigrain Flour and Seeds
evening, day 1
2 tbsp wheat-wholemeal sourdough starter
1 dl lukewarm water
1 dl whole wheat flour
Mix all the ingredients in a bowl, cover with plastic wrap
and let stand overnight.
morning, day 2
In the morning the leaven should be bubbly and then you can
proceed with your bread baking. If it’s not bubbly, let it stand for a while
longer.
3 dl lukewarm water
3,5 dl multigrain flour
3,5 dl wholewheat flour
1,5 tsp salt
2 tbsp pumpkin seeds
2 tbsp flaxseeds
2 tbsp sunflower seeds
Mix water, multigrain flour, wholewheat flour, salt and
seeds with the leaven from the night before, and stir until well mixed. Cover
the bowl with plastic wrap and let stand at room temperature for about 2-3 hours.
The dough should rise until double in size.
Grease a 1,5 litre loaf pan and scrape the dough into the
pan. Sprinkle with pumpkin seeds. Let rise under a towel about 1 hour (I put my
in the oven, the oven must not be on). After one hour remove the bread, remove
it from the oven and set the oven to 250 degrees. Bake the bread for 10 minutes
in 250 degrees heat, then lower to 200 degrees and bake another 35-40 minutes.
12 Comments
Mmm...så gott med surdegsbröd! Påminner om ryskt bröd! :)
ReplyDeleteGlad midsommar!
Kramar!
//Lana
Ja, mycket gott! Kram
DeleteMums jag måste testa att baka med surdeg : ) kram på dig!/ Sofia
ReplyDeleteJa, testa. Det blir så gott. Kram
DeleteLåter som en perfekt midsommar och ett perfekt bröd!
ReplyDeleteMidsommar var helt underbart vännen! Surdegsbröd är så gott, en av favoriterna här bredvid långjäst/kalljäst bröd. Kram!
ReplyDeleteKul att höra. Javisst är det så gott! Kram
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteDet här brödet är helt i min smak, jag älskar surdegsbröd. Istället för surdegsgrunden kan man kanske ta jäst i stället, för jag är verkligen inte kompis med surdegar. Men jag ska prova med jäst!!
ReplyDeleteIgår (midsommar) tog vi det lugnt och spelade minigolf!!
Kram
Ja, man kan bra använda jäst också. Kram
DeleteMm så gott med nybakat bröd!!
ReplyDeleteHoppas din midsommarhelg varit bra:)
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Ja, nybakat är godast :) Kram
Delete