That I like baked goodies with crumbs is probably quite clear for everyone at this moment. And I also like to try different flavor combinations and a cake may well have something good inside. As for this cake, I used banana curd and raspberries. I think raspberry and banana is a nice combination. And then of course the crumb on top, as icing on the cake :) Yummy!
Banana Curd Raspberry Crumble Cake
crumb
5 pieces digestive biscuits, crushed
1 tbsp sugar
3 tbsp butter, melted
filling
raspberries
cake
100 g butter, softened
1,5 dl granulated sugar
0,5 dl brown sugar
1 tsp vanilla sugar
2 eggs
1 dl quark
0,5 dl milk
3 dl flour
1,5 dl almond flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt
Preheat the oven to 175°C. Lightly grease a 20cm round pan.
Make the crumb by stirring together biscuits, sugar, and
melted butter, stir until well combined. Set aside.
To make the cake: In a large bowl, beat together the butter,
sugars, and vanilla sugar. Add the eggs one at a time, beating well after each
addition. Add the quark and milk, stir. Add the flour, almond flour, baking
powder and salt to the butter mixture. Stir.
Pour half the batter into the prepared pan, spreading all
the way to the edges. Put banana curd on the batter, but not all the way to the
edges and put raspberries on the curd. Gently spread the remaining batter atop
the filling and sprinkle the topping over the batter.
Bake the cake for about 50-60 minutes. When pressed gently
in the middle, the cake should spring back. Remove the cake from the oven and
allow it to cool.
Banancurd Hallon smulkaka
smul
5 st digestive kex, krossade
1 msk socker
3 msk smör, smält
fyllning
hallon
kaka
100 g smör, mjukt
1,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl kvarg
0,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
Sätt ugnen på 175 ° C. Smörj en ca 20cm rund form.
Gör smulet genom att blanda ihop kex, socker och smör. Ställ
åt sidan.
För att göra kakan: I en stor skål, blanda ihop smör, socker
och vaniljsocker. Tillsätt äggen ett i taget, rör väl efter varje tillsats.
Tillsätt kvarg och mjölk, rör om. Tillsätt mjöl, mandelmjöl, bakpulver och
salt, blanda väl.
Häll hälften av smeten i den förberedda formen, bred ut hela
vägen till kanterna. Lägg på banancurd, men inte helt ut till kanterna. Strö på
hallon. Häll försiktigt återstående smet ovanpå fyllningen och strö smulet över
smeten.
Grädda kakan i ca 50-60 minuter. Om smulet tar för mycket färg, lägg på aluminiumfolie. Ta ut kakan ur ugnen och
låt den svalna.
20 Comments
Jättegott! :)
ReplyDeleteJag tycker också om smultopping på kakor!
Ha en toppen dag!
Kramar!
//Lana
Ja, verkligen! Ha en fin dag Lana, kram!
DeleteMen gud så gott det lät kram Diana
ReplyDeleteDen är så god. Kram
DeleteJag håller med dig att smultoppen gör kakor ännu godare, mums!
ReplyDeleteVad gott det lät med banancurd och hallon ihop. Gott när kakan blir lite krämig och god inuti.
Hur har din midsommar varit? Kram vännen
Tack Helena! Midsommaren var fin, jag skall göra ett inlägg om det :) Kram
DeleteMen åh så gott Katarina. Jag gillar att det är kvarg i. Har inte smakat på kombon banan/hallon men det ser jättegott ut, kram!
ReplyDeleteThis cake looks pretty and delicious! Love the raspberry and banana curd in the middle, must be very yummy!
ReplyDeleteThanks Ann! It's really delicious.
DeleteJag har tömt mitt ordförråd på dina kakor, jag är en sucker för mjuka kakor och den här *dreglar nu* ser jättegod ut!
ReplyDeleteHihi, tack!
Deletegahhhhhh vad den ser god ut : ) Jag jobbar må-fre den här veckan sedan laddar jag för fest på lördag i Stockholm : ) Min väninna Anja ska har bokat bord ute på fjäderholmarna för 15 personer. Jag ska bo på hotell ensam mellan lö-söndag. Ska bli så kul : ) Jag saknar min hemstad Stockholm emellanåt! kram Sofia
ReplyDeleteLåter som du kommer ha en skön helg, kom ihåg att njuta. Kram
DeleteDu kan det där med kakor fina Katarina!
ReplyDeleteKram kram
Tack snälla Malin! Kram
DeleteLjuvlig! Banan och hallon. Banan curd måste testas. Kramar!
ReplyDeleteTack och kram!!
DeleteBanan-curd??? Låter spännande!
ReplyDeleteJa, verkligen och så gott!
DeleteHieno kakku, ja on kyllä hyvät maut.:)
ReplyDelete