When we lived in Singapore, I had a sourdough that was doing fine in the heat there. When we moved to Amsterdam I did not bring it with me, although I have heard stories about people who take their sourdoughs with them when they are a long time away from home :) I decided that I start a new one here in Amsterdam. And I have now done that, and it's doing well in Amsterdam as well. I baked this bread in a bread pan and it was very moist and tasty and the bread keeps for days without getting dry. You can read here how to make a starter.
på kvällen, dag 1
2 msk vete-fullkornsmjölsurdegsgrund
1 dl ljummet vatten
1 dl fullkornsmjöl
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke, täck med
plastfolie och låt stå över natten.
morgon, dag 2
På morgonen borde surdegen vara bubblig och då kan man
fortsätta brödbaket. Är den inte bubblig, låt den stå ytterligare en stund.
3 dl ljummet vatten
3,5 dl flerkornsmjöl
3,5 dl fullkornsmjöl
1,5 tsk salt
2 msk pumpafrön
Blanda flerkornsmjöl, fullkornsmjöl, salt och pumpafrön med
surdegen från kvällen innan och rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken
med plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 2–3 timmar. Degen skall jäsa
till dubbel storlek.
Smörj en 1,5 liters brödform och skrapa ner degen i formen.
Strö på pumpafrön. Låt jäsa under en handduk cirka 1 timme (jag ställde min i
ugnen, ugnen skall inte vara på). När brödet jäst en timme, ta det bort från
ugnen och sätt ugnen på 250 grader. Grädda brödet 10 minuter i 250 graders
värme, sänk därefter till 200 grader och grädda ytterligare i 35–40 minuter.
Sourdough Bread with Multigrain Flour and Pumpkin seeds
evening, day 1
2 tbsp wheat-wholemeal sourdough starter
1 dl lukewarm water
1 dl whole wheat flour
Mix all the ingredients in a bowl, cover with plastic wrap
and let stand overnight.
morning, day 2
In the morning the leaven should be bubbly and then you can
proceed with your bread baking. If it’s not bubbly, let it stand for a while
longer.
3 dl lukewarm water
3,5 dl multigrain flour
3,5 dl whole wheat flour
1,5 tsp salt
2 tbsp pumpkin seeds
Mix multigrain flour, whole wheat flour, salt and pumpkin
seeds with the leaven from the night before, and stir until well mixed. Cover
the bowl with plastic wrap and let stand at room temperature for about 2-3
hours. The dough should rise until double in size.
Grease a 1,5 litre loaf pan and scrape the dough into the
pan. Sprinkle with pumpkin seeds. Let rise under a towel about 1 hour (I put my
in the oven, the oven must not be on). After one hour remove the bread, remove
it from the oven and set the oven to 250 degrees. Bake the bread for 10 minutes
in 250 degrees heat, then lower to 200 degrees and bake another 35-40 minutes.
16 Comments
Måste allt ta och göra en ny surdeg :-)
ReplyDeleteJa, det blir så gott med surdeg.
DeleteJa det finns ju folk som lämnar in sina surdegar på "hotell" också! ;)
ReplyDeleteFint bröd du bakat, jag tycker om surdegsbröd, kram!
Ja, surdegsbröd är så goda! Hotell låter kul :) Kram
DeleteI've never baked bread before, but your recipe is inspiring so I'll do so!
ReplyDeleteThe recipe looks so appetizing, thank you for sharing.
Thanks Daniela! Homemade bread is so delicious!
DeleteEnda surdegen här hemma är jag, hihi! Ha en skön helg! Kram!
ReplyDeleteHihi, det tror jag knappast :) Kram
DeleteSuper underbara recept och ditt bröd ser fantastiskt saftig ut. Massor av lufthål och kärnor mums Katarina. Jag hade en gång en surdeg som jag kallade Åberg, är ganska galet surdeg för bakning. tack för receptet och ha en mycket trevlig helg när tiden är. Kram :-)
ReplyDeleteTack Mette! Ha en fin helg du också, kram!
DeleteA beautiful bread! I bet it tastes wonderful.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Thanks Rosa!
DeleteVilket gott bröd. Jag har gett upp hoppet om att göra surdegar och hålla dem vid liv. Jag har lyckats en gång men den dog efter ett tag. Sen har jag försökt många gånger efter det men lyckas aldrig :(
ReplyDeleteSurdegsbröd är så gott!!
Ja, bröden är goda. Synd att din inte vill hållas vid liv.
DeleteBeundrar dig så som gör det hela från scratch Katarina. Jag har mitt surdegsbröd på jäsning nu, men färdigmix. Ditt bröd ser magiskt gott ut. Kram
ReplyDeleteTack snälla du! Ditt bröd blir säkert också mycket gott! Kram
Delete