Now it's time to start making mead, if you want to have it ready for May Day. I begun to make mine last night and poured it into bottles today. Mead smells so good and I find it difficult to wait for it to be drinkable.
8 l vatten
0,5 kg farinsocker
0,5 kg socker
2-3 citroner
¼ tsk torrjäst
russin
socker
Koka upp 4 liter vatten och häll det över sockret och
farinsockret. Skala citronerna och ta till vara på skalet. Skär bort det vita
runt citronerna och skär sedan citronerna i skivor. Lägg citronskivorna och
skalet i sockervattnet. Häll i resten av vattnet. Låt svalna lite och rör sedan
ner jästen. Låt stå 1-2 dagar. Rör om och sila sedan bort citronerna. Häll
mjöden i flaskor och tillsätt 1 tsk socker och några russin per flaska. Det tar
ca tre dagar för mjöden att bli klar i rumstemperatur och ca en vecka i kylskåp.
Russinen flyter upp när mjöden är klar. Förvara färdig mjöd i kylskåp och
använd inom en vecka.
Mead
8 l water
0,5 kg brown sugar
0,5 kg sugar
2-3 lemons
¼ tsp dry yeast
raisins
sugar
Boil 4 liters of water and pour it over the sugar and brown sugar.
Peel the lemons and make use of the peel. Cut off the white of the lemons and
cut the lemons into slices. Add lemon slices and peel in the sugar water. Pour
in remaining water. Let cool slightly, then stir in yeast. Leave for 1-2
days. Stir and remove the lemons. Pour the mead into bottles and add 1 teaspoon
sugar and some raisins per bottle. Mead will be ready at room temperature in
about three days in the refrigerator in about a week. Raisins float up when the
mead is ready. Store the mead in the refrigerator and use within one week.
19 Comments
Vad spännande! Den här drycken skulle jag vilja smaka! :)
ReplyDeleteHa en fin kväll!
kram kram
//Lana
Tack Lana! Önskar dig en fin kväll också! Kram
DeleteDet ser spännande ut, jag har aldrig druckit mjöd! Vet du vad det är för skillnad på det och sima som man dricker i Finland?
ReplyDeleteSima och mjöd är samma sak. Sima säger man på finska och mjöd på svenska :)
DeleteJag blev nog törstig nu;D Hinner nog inte få färdigt någon mjöd till Valborg ,men kanske efter det.
ReplyDeleteJa, mjöd kan man laga året runt om man vill :)
DeleteHäftigt : ) har jag aldrig smakat kram Sofia
ReplyDeleteTack Sofia! Kram
DeleteDricks den kall eller varm, mjöden? Spännande dryck - jag tänker på gamla berättelser om vikingar. Kram!
ReplyDeleteDen är godare kall och skall gärna drickas med friterade munkar :) Ja, drycken skulle bra passa in i vikingatiderna. Kram
DeleteSpännande!
ReplyDeleteHar sparat ditt recept på linsröran med halloumi och pitabröd som jag ska bjuda min vegetariska, bästa vän på nån dag. Tack för receptet!
Tack Erika! Roligt att du sparat receptet.
DeleteMen vilket barndomsminne!
ReplyDeleteJag tror jag måste göra en sats till Valborg.
Tack!
Ja, visst är det! Ja, det skall du göra, det är så gott!
DeleteEn sats är redan på gång!
DeleteJeijjj :)
DeleteSima on hyvää!:) Minulla alkaa simat olla kohta juontivalmiita. Tein kahdenlaista simaa. Hienot pullot, mutta eihän ne vain ole tiiviisti kiinni saakka? Tulee aika sotku, jos simapullot sulkee tiiviisti. Käydessä paine kasvaa, ja sitten pullot hajoavat.
ReplyDeleteTodella hyvää! Pullot olivat kiinni kuvauksen aikana, ei muuten :) Kiitos!
DeleteJag kom att tänka på mjöd häromdagen och lade det till listan på mat jag missar detta år. :) Det ser mycket gott och finländskt ut!
ReplyDelete