A crumb cake with a surprise inside, in the form of lime curd. Tart and sweet! Yummy.
Lime Curd Crumb Cake
crumb
2
dl flour
0,5
dl brown sugar
1/4
tsp salt
45
g butter, cold
cake
120
g butter, room temperature
2,25
dl sugar
2
eggs
1
tsp vanilla sugar
5
dl flour
1
tsp baking powder
1
tsp baking soda
1/4
tsp salt
Make
the crumb by mixing together flour, brown sugar and salt. Cut in the butter
with a fork until small clumps form. Cover and refrigerate.
Preheat
the oven to 175°C. Butter a 22cm springform cake pan. In a bowl, cream together
butter, sugar and vanilla sugar until light and fluffy. Add the eggs one at a
time. Add the flour, baking powder, baking soda, and salt in 3 additions,
alternating with the sour cream.
Pour
1/3 of the batter into the prepared cake pan. Add 2/3 of lime curd to the pan.
Smooth the curd into a circle over the batter but leave a 1 cm border on all
sides without curd. Spoon dollops of the remaining cake batter over the curd
layer and carefully smooth out to edges of pan. Sprinkle crumb layer on top.
Bake for 40-50 minutes.
Limecurd
Smulkaka
smul
2
dl vetemjöl
0,5
dl farinsocker
1/4
tsk salt
45
g smör, kallt
kaka
120
g smör, rumstemperatur
2,25
dl socker
2
ägg
1
tsk vaniljsocker
5
dl vetemjöl
1
tsk bakpulver
1
tsk bikarbonat
1/4
tsk salt
Gör
smulet genom att blanda samman mjöl, farinsocker och salt. Blanda i smör med en
gaffel tills små klumpar bildas. Ställ i kylen.
Sätt
ugnen på 175°C. Smörj en 22cm springform. I en skål, vispa ihop smör, socker
och vaniljsocker tills ljust och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget. Tillsätt
mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i tre omgångar, omväxlande med gräddfil.
Häll
1/3 av smeten i den förberedda kakformen. Lägg på 2/3 av limecurden, men lämna
1 cm kant från sidorna utan curd. Lägg på resterande kaksmet och jämna
försiktigt ut till kanterna på formen. Strö smulet ovanpå. Grädda i 40-50
minuter.
35 Comments
Mmm...den ser så god och saftig ut! Mums!
ReplyDeleteHa en toppen dag!
Kram
//Lana
Tack! Ha en fin dag, kram!
DeleteSer verkligen himla god ut
ReplyDeleteTack så mycket!
DeleteGod morgon! Hoppas du haft en skön påskhelg!
ReplyDeleteVilken smarrig kaka du bjuder på såhär på morgonen strax innan jag ska gå till jobbet, mums!
Kram
Tack Helena. Påskhelgen var skön och lugn. Hoppas din också var fin. Kram
DeleteHej Katarina.
ReplyDeleteVilken underbart läcker tårta! En annan läckra recept till samlingen, tack och ha en underbar vecka, kram Mette
Tack fina Mette! Ha en bra vecka, kram!
DeleteÅh, ser underbart gott ut! Jag är inte glad i lime, men tänker att en lite tjock vinbärskräm borde funka lika bra i den där. Har massor röda vinbär i frysen! :)
ReplyDeleteHa en skön vecka! *kram* /Trollmamma
Ja, vinbärskräm passar ypperligt! Ha en fin vecka du också, kram!
DeleteDen låter fasligt god, curden "sugs" den upp i själva kakan när den bakas? Hoppas du haft en fin påsk!
ReplyDeleteTack! Curden blir nog som ett lager i kakan, men kanske en liten del sugs upp :) Tack påsken var fin.
Deletedet skulle vara bra om du skrev in ALLA ingredienser i receptet. Jag tänker så klart på limecurden. 2/3 av vadå, vilken mängd?
ReplyDeleteJa, det är klart den skall vara med, men vårt internet strular, så jag försöker fixa det. Jag gjorde igår inlägget om lime curd, så där hittar du det receptet :)
DeleteUnderbar kaka! Jag gjorde lemon curd i förrgår och det funkar säkert lika bra med den, eller vad tror du!? Kram på dig, fina Katarina!
ReplyDeleteJa, absolut! Blir säkert lika gott. Kram till dig vännen!
DeleteSer verkligen saftigt och gott ut! En bit av den skulle inte vara så dumt :)
ReplyDeleteTack så mycket!
DeleteLåter väldigt gott, jag är inne i någon fas av citron och syrligt period. Så fräscht ju;)
ReplyDeleteHa fina kvällen, kram
Ja, sådan perioder har jag också :) Kram
DeleteSpännande och gott med smulkaka... vilken överraskning med lime curden inuti... yummie! :)
ReplyDeleteGud så gott, detta måste jag baka någon gång! Älskar curd, älskar smuldeg och älskar såklart goda kakor :D
ReplyDeleteTack detsamma, hoppas du haft en fin påsk!
Ja, denna är så god!
DeleteDen där rackaren kan inte vara dålig. Det låter superfräscht!
ReplyDeleteDen är faktiskt inte så tokig :)
Deletegahhhhhhhhhh vad gott gahhhhhhhhh vacker också. Trivs du i Amsterdam? : ) kram Sofia
ReplyDeleteTack Sofia! Jag trivs, väntar på varmare väder och våra möbler :) Kram
DeleteLåter supergott!! Fräscht!
ReplyDeleteTack Sara, den är fräsch och god.
DeleteI LOVE crumb cake but never thought of making it with lime curd, what a wonderful idea!
ReplyDeleteThank you Chris!
DeleteJag gillar verkligen crumb cake, har gjort egna med både blåbär och vanilj, men aldrig med fyllning på det här sättet, kul!
ReplyDeleteJa, de är så goda. Blåbär blir gott det också.
DeleteMen oj så god den smulkakan ser ut :) Måste jag ta och testa, blev också sugen på den där kvarg och tranbärskakan som du lagt ut recept på idag. Ha en skön helg!
ReplyDeleteTack Therése! Ja, båda är mycket goda :) Ha en fin helg!
Delete