Enchiladas are a Mexican dish consisting of stuffed and rolled tortillas, topped with sauce and grated cheese. If you want the dish hot, hot, you take a larger amount of sambal oelek. This is a really delicious comfort food!
Black Bean Tofu Enchiladas
4
tortillas
3
dl fresh spinach
1
onion, chopped
1
garlic cloves, chopped
0,5
tbsp fresh lime juice
100
g firm tofu, drained and crumbled
0,5
can black beans, drained and rinsed
sambal
oelek, after taste
salt
sauce
1
tbsp flour
1
tsp unsweetened cocoa
1
tsp dried oregano
1
tsp ground jeera
2,5
dl vegetable broth
1
dl water
1
can of diced tomato
sambal oelek
salt
to taste
Preheat
oven to 175°C. For the filling, lightly sauté onion, garlic and spinach in the
lime juice until just wilted. Put the spinach mixture to a bowl with the crumbled
tofu and black beans. Add the sambal oelek and salt and mix with a hand blender
until small bits remain. Set aside.
For
the sauce, stir together the flour, cocoa, and oregano and jeera in a saucepan.
Add 0,5 dl of vegetable broth and stir into a paste. Whisk in the remaining
broth and water. Bring to a boil add the tomatoes and sambal oelek. Allow to cook for a 5-10
minutes until it thickens slightly. Remove from heat and set aside.
Spread
a little of the enchilada sauce in your casserole dish. Divide the filling
between the tortillas and spread the filling on them. Roll them up. Put the
tortillas tightly next to each other in the casserole dish. Pour sauce over the
top of the enchiladas, save the rest of the sauce for serving later. Sprinkle
with grated cheese. Bake in the oven for about 20 minutes. Allow the enchiladas
to cool slightly before serving.
Svarta Bönor-Tofu Enchiladas
4
tortillas
3
dl färsk spenat
1
lök, hackad
1
vitlöksklyftor, hackad
0,5
msk färsk limejuice
100
g fast tofu, avrunnen och smulad
0,5
burk svarta bönor, avrunna och sköljda
sambal
oelek efter smak
salt
sås
1
msk vetemjöl
1
tsk osötad kakao
1
tsk torkad oregano
1
tsk mald jeera
2,5
dl grönsaksbuljong
1
dl vatten
1
burk tärnad tomat
sambal oelek
salt
efter smak
riven
ost
Värm
ugnen till 175 ° C. För fyllningen, stek lök, vitlök och spenat lätt i
limejuice. Lägg spenatblandningen i en skål med smulad tofu och svarta bönor.
Tillsätt sambal oelek och salt och blanda med en stavmixer tills små bitar kvarstår.
Ställ åt sidan.
För
såsen, rör ihop mjöl, kakao, och oregano och jeera i en kastrull. Häll i 0,5 dl
grönsaksbuljong och rör till en pasta. Vispa i resterande buljong och vatten.
Koka upp. Tillsätt tomaterna och sambal oelek. Låt koka 5-10 minuter tills såsen tjocknar något.
Ta bort från värmen och ställ åt sidan.
Lägg
lite av såsen i botten på ugnsformen. Dela fyllningen mellan tortillas och bred
ut fyllningen på dem. Rulla ihop. Sätt tortillas tätt intill varandra i ugnsformen.
Häll sås över, spara en del av såsen till serveringen senare. Strö på riven ost. Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt dem svalna något
innan servering.
29 Comments
Mmm...smarrigt! Mums!
ReplyDeleteHa en toppen dag!
Kramar!
//Lana
Kul med kakao i, kan tro att det ger en bra smak ihop med bönorna! :)
ReplyDeleteJa, det var mycket lyckat!
DeleteVad gott! Jag har gjort liknande med kyckling. Spenat gör ju allt så mycket saftigare, brukar slänga i lite i potatisgratängen ibland =)
ReplyDeleteJa, spenat är bra och gott! Jag brukar också ha spenat i potatisgratäng!
DeleteSpännande:)
ReplyDeleteHoppas du får en riktigt fin helg!
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Tack! Kram
DeleteLåter riktigt gott och känns som ett uppfriskande alternativ till tacomiddagarna som många festar på när det är fredag. Men jeera, det måste vi kolla upp vad det är .
ReplyDeleteKramar
Ja, det här är ett bra alternativ! Jeera är faktiskt samma som spiskummin. Kram
DeleteNu blev jag hungrig :P
ReplyDeleteHihi!
DeleteVilken god fyllning till enchiladas. Jeera har jag aldrig hört talas om.
ReplyDeleteTack! Jeera är spiskummin!
DeleteVilken roligt alternativ! Låter gott med bönor istället för kött
ReplyDeleteJa, bönor är så goda :)
DeleteAlla läckra rätter! Jag älskar tofu och så super trevligt med ett recept med det. Tack så mycket för receptet och har en härlig helg, kram!
ReplyDeleteJa, det här är ett mycket gott recept, testa gärna! Kram
DeleteJag är alldeles för dålig på att äta böner trots att det är så gott! :D
ReplyDeleteDet här är ett enkelt och gott recept!
DeleteVilken spännande smak på såsen. Tack för tips på goda smårätter:)Kram
ReplyDeleteVarsågod :) kram
DeleteOjojoj, vilket recept! Sparar direkt!
ReplyDeleteTack!!
DeleteÄlskar enchiladas och det går ju att variera i så många olika varianter, mmm!
ReplyDeleteJa, den här varianten är värd att testa!
DeleteThese look so comforting. I sure could go for some of these right now. I'll have to try them. Thank you for sharing this recipe!
ReplyDeleteThese are really good! Thanks!
DeleteJösses vad många recept på goda saker du verkar ha! Jag har skrivit ut flera stycken och tänker prova, tack för att du delar med dig! :D
ReplyDeleteTack snälla. Hoppas du gillar dem :)
Delete