Bagels äter jag gärna! De har en lite seg yta och är mjuka inuti. Färskost passar bra till bagels. Jag använde vetemjöl och fullkornsmjöl till dessa bagels. 

I eat bagels gladly, and they are easy to bake! They have a little chewy exterior and are soft inside. Cream cheese goes well with bagels. I used wheat flour and whole wheat flour to these bagels.



Bagel with Multigrain Topping

2 tsp of active dry yeast
1,5 tsp of granulated sugar
3 dl of warm water
7-9 dl flour
1,5 tsp of salt

egg, for egg wash
multigrain topping

Pour warn water in a bowl and add the sugar.  Stir to dissolve then add the yeast on top, don’t mix. Let sit for 5 minutes.
Add the flour and salt. With the dough hook, mix to combine for about 6 minutes.

Take a large bowl and oil the interior. Add the dough and cover with a damp towel.  Set in a draft-free location and let rise for one hour. Punch down the dough after one hour and let rest for an additional 10 minutes.

Remove the dough and divide into 10 smaller round balls.  Place on a baking sheet and cover with a damp towel.  After an additional 10 minutes remove each ball. Lay it flat and press with the heel of your hand to flatten the bagel a big on the floured countertop and press your index finger in the center and exaggerate the hole size.

Preheat your oven to 220C. On the stove top, fill a saucepan with water and bring to a boil.  Once boiling, turn the water down to a simmer. Add one or two bagels to the water and let it cook for one minute on one side then repeat on the other side.  Remove with a slotted spoon and place on the baking sheet lined with parchement paper. Repeat until each bagel has been boiled on each side. Brush each bagel with egg wash. Sprinkle your topping on each bagel. Place in the oven and bake for 22-24 minutes. Remove and let cool.




Bagel med Multigrain Topping

2 tsk torrjäst
1,5 tsk strösocker
3 dl varmt vatten
7-9 dl vetemjöl
1,5 tsk salt

ägg, för pensling
multigrain topping

Häll det varma vattnet i en skål och tillsätt socker. Rör om och strö sedan jästen ovanpå, blanda inte. Låt stå i 5 minuter. Tillsätt mjöl och salt. Använd gärna maskin för att knåda degen ca 6 minuter.

Ta en skål och smörj med olja insidan. Lägg i degen och täck med en fuktig handduk. Låt jäsa på en dragfri plats i en timme. Knåda degen efter en timme och låt vila ytterligare 10 minuter.

Dela  nu degen i 10 runda bollar. Placera på en plåt och täck med en fuktig handduk. Efter ytterligare 10 minuter tryck lätt med handflatan varje boll för att platta till dem. Tryck sedan pekfingret i mitten och gör ett hål.

Värm ugnen till 220C. Fylla en kastrull med vatten och koka upp. När vattnet kokar, sänk värmen och låt sjuda. Lägg en eller två bagels i vattnet och låt dem koka i en minut på ena sidan och sedan upprepa på andra sidan. Avlägsna med en hålslev och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Upprepa tills alla bagel är färdiga. Pensla varje bagel med ägg. Strö på toppingen på varje bagel. Ställ i ugnen och grädda i 22-24 minuter. Ta ut och låt svalna.