A cake with tart cranberries, which gets sweetness from the sugar that caramelizes when the cake is baked in the oven. I have used gingerbread spice as well, to get my home to smell like Christmas and give me Christmas feelings! If you don't have cranberries you can use lingonberries instead.
Cranberry Upside-Down Cake
100 g butter, room temperature
2,5 dl sugar, divided
0,5 tsp ground cinnamon
1 tsp gingerbread spice
4 dl fresh / frozen cranberries
1 egg
1 tsp vanilla sugar
3 dl flour
1,5 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 dl coconut milk
Preheat oven to 175 degrees. Rub the bottom and sides
of an 20-22 cm round cake pan with butter. In a bowl, whisk together 1,25 dl
sugar with the cinnamon and gingerbread spice. Sprinkle mixture evenly over
bottom of pan; arrange cranberries in a single layer on top.
With an electric mixer, cream butter, 1,25 dl sugar and
vanilla sugar until light and fluffy. Add the egg, beat until well combined. In
another bowl, whisk together flour, baking powder, and salt. With mixer on low
speed, add flour mixture to butter mixture in three batches, alternating with
the coconut milk, until well combined.
Spoon batter over cranberries in pan, and smooth top.
Bake the cake until a toothpick inserted in the center comes out clean, 30-35
minutes. Let cool for 20 minutes. Run a knife around edge of cake; invert onto
a platter.
Upp-och-ner-kaka med Tranbär
100 g smör, rumstemperatur
2,5 dl socker, uppdelat
0,5 tsk mald kanel
1 tsk pepparkakskrydda
4 dl färska /frysta tranbär
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 dl kokosmjölk
Värm ugnen till 175 grader. Smörj botten och sidorna av
en 20-22 cm rund kakform med smör. I en skål blanda ihop 1,25 dl socker med
kanel och pepparkakskrydda. Strö blandningen jämnt över botten av kakformen, placera
sedan tranbären i ett enda lager ovanpå.
Vispa smör, 1,25 dl socker och vaniljsocker tills ljust
och fluffigt. Tillsätt ägget, vispa tills väl blandat. I en annan skål, rör
ihop mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt mjölblandning i smörblandningen i tre
omgångar, omväxlande med kokosmjölk, tills välkombinerat.
29 Comments
Gott med tranbär kram Diana
ReplyDeleteJa, tranbär är goda! Kram
DeleteDen ser god ut och verkar riktigt saftig också!
ReplyDeleteVad duktig du är som hinner baka så mycket:) Kram
Tack snälla Helena! Kram
DeleteOnpa mukava idea tehdä keikauskakku karpaloista.:)
ReplyDeleteKiitos!
DeleteJag tycker om syrliga bakverk, den här måste vara supergod!:)
ReplyDeleteJa, den här är god! Jag gillar också syrliga bakverk!
DeleteSå god den ser ut! /Emma
ReplyDeleteVacker tårta som alltid! Uhm Jag älskar tranbär och var ser orden läcka ut, tack för receptet och har en vacker vecka! Kram!
ReplyDeleteTack snälla du! Ha en fin vecka, kram!
DeleteVilken vacker tårta och säkert gott:)Skulle gärna smaka en bit;D
ReplyDeleteTack så mycket :)
DeleteGuuud va gott! snacka om att jag har hittat rätt! både jag och min man jobbar på att gå upp i vikt så här stannar vi :)
ReplyDeleteHihi, tack!
Deleteser kanongott ut! gott med pepparkakskryddor i också, det behöver man såhär års ;)
ReplyDeleteTack Pernilla!
DeleteVi hade tranbärsglögg i lördags och det var så gott att ha i torkade tranbär istället för russin. I en kaka med goda pepparkakskryddor låter det gott som helst!
ReplyDeleteJa, tranbär är goda, både som färska och torkade.
Deletelooks amazing and I like cranberries. I've never seen the frozen version of this berries, but maybe I wasn't looking.
ReplyDeleteThank you! I like cranberries a lot!
Deleteälskar tranbär så ja tack till denna kaka,ser riktig god ut men de gör ju allt du bakar.
ReplyDeleteJa, visst är tranbär goda! Tack så mycket :)
DeleteDet låter som en fin kaka detta. Och bara namnet får mig att le!
ReplyDeleteTack och namnet är skojigt!
DeleteJättegott låter detta! Gillar tranbär/lingon och det passar ju fint nu till jul... pepparkakskrydda gör verkligen så att huset doftar gott :) Kram fina!
ReplyDeleteTack! Ja, doften är så fin. Kram vännen!
DeleteKan nästan känna hur gott det doftar och smakar! Jag har blivit lite kär i tranbär tror jag, supergott är det :)
ReplyDeleteJa, tranbär är väldigt gott!
Delete