Nu är det redan tredje Advent. Något som skall finnas på vårt julbord är karelska piroger. I år gjorde jag en version med morot i, moroten ger en söt smak till pirogerna. För att variera mig blandade jag denna gång i en avokado i äggsmöret, mycket gott! 

Now it is already third Advent. Something that is a must on our Christmas table is Karelian pasties. This year, I made a version with carrot, carrot gives a sweet taste to the pasties. To vary myself I mixed this time an avocado in the egg butter, very good!


Karelska piroger med morot 
20 Piroger
    
Deg  
2 dl vatten 
1 tsk salt 
3 dl fint rågmjöl 
2 dl vetemjöl
    
Fyllning  
2,5 dl vatten 
1,5 dl rundkorniga risgryn 
8 dl mjölk 
4 dl morot, fint riven
1,5 tsk salt 
Till pensling: en blandning på mjölk och smält smör

Tillbehör  
4 ägg, hårdkokta 
50 g smör  
1 avokado
salt

Börja med fyllningen. Koka upp vattnet. Häll i risgrynen och koka under lock i 10 minuter. Häll på all mjölk och låt koka sakta under lock i ca 40 minuter eller tills grynen är mjuka., rör om då och då. Tillsätt riven morot mot slutet av koktiden. Smaksätt med salt när gröten är färdig.  
Värm ugnen till 275C. Degen blandas av vatten, salt och mjöl. Arbeta tills degen är smidig. Rulla den till en rulle och skär i bitar. Platta till med en kavel och kavla ut till tunna kakor. Lägg dem att vila på varandra med lite mjöl mellan. Lägg kakorna på bakbordet. Lägg en klick risgrynsfyllning mitt på degplattan. Vik upp kanterna och nyp med t.ex. tummen och pekfingret runt om för att få en veckad kant. Grädda pirogerna 5-8 minuter. Pensla med mjölk- och smörblandning efter gräddningen. Täck pirogerna med en handduk och låt skalet mjukna och svalna 20-25 minuter före servering. Servera med avokado-äggsmör gjort av hackade hårdkokta ägg blandade med mjukt smör, avokado och salt.



Carrot Karelian Pasties
20 pasties 

Batter
2 dl water
1 tsp salt 
3 dl rye flour
2 dl wholewheat flour 

Filling 
2,5 dl water 
1,5 dl porridge rice / arborio rice
8 dl milk 
4 dl carrots, finely grated
1,5 tsp salt 
For glazing: a mixture of milk and melted butter  

Egg-butter spread
4 egg, hard boiled
50 g butter  
1 avocado
salt

Start with the filling. Boil water. Add the rice and cook with the lid on for 10 minutes. Pour all the milk and boil gently under a lid for about 40 minutes or until grains are tender, stirring occasionally. Add the grated carrot when the porridge is almost ready. Season with salt when the porridge is ready.
Preheat oven to 275C. The dough: mix water, salt and flour. Work until dough is smooth. Roll it into a roll and cut into pieces. Flatten with a rolling pin and roll out into thin cakes. Let them rest on each other with a little flour between. Put the cakes on the baking table. Add a dollop of rice stuffing in the middle of dough cake. Fold up edges and pinch with thumb and index finger around to get a crimped edge. Bake the pasties 5-8 minutes. Brush with milk and butter mixture after baking. Cover the pastries with a towel and let the them soften and cool 20-25 minutes before serving. Serve with egg-butter spread made of chopped hard-boiled eggs mixed with softened butter, avocado and salt.