Large croissants, with butternut pumpkin/squash and ricotta as filling. I made 8 pieces, they are very large, so if you want smaller ones, you can divide the dough into two circles and make 16 pieces instead. Good to eat just like this or with soup. These are my contribution to this month's seasons best, pumpkin, at det gröna skafferiet blog.
Butternut-Ricotta-Watercress
Croissants
dough
11 g dry yeast
2 dl water
0,5 dl oil
1 msk sugar
1 tsp salt
1 egg
3,5 dl flour
3 dl whole wheat
flour
filling
300 g butternut
squash, peeled, cut into cubes
1 onion, sliced
1-2 garlic clove
salt
pepper
150 g ricotta
50 g watercress
Begin with the
dough. Heat the water to 42 degrees and pour in a bowl. Add the yeast, oil,
sugar and salt. Let stand for 10 minutes. Add the egg, and flour and knead
until the dough is smooth. Let rise for 1 h.
Meanwhile make
the filling. Preheat the oven to 200 C and line a baking tray with baking
parchment. Mix the butternut squash, onion, garlic and drizzle on olive oil,
season with salt and freshly ground black pepper. Roast until the squash is
soft, take from the oven and leave to cool. Once the mixture has
cooled, put it into a bowl and mix in ricotta and watercress. Season to taste.
On a floured
surface roll the dough into a circle and divide into eight triangles. Put a
tbsp of filling on the broader side and roll into a croissant. Let rise another
30 minutes. Brush with egg and bake for 10-12 minutes, until the croissants are
golden and cooked through.
Butternut-Ricotta-Vattenkrasse
Gifflar
deg
11 g torrjäst
2 dl vatten
0,5 dl olja
1 msk socker
1 tsk salt
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
3 dl fullkornsvetemjöl
fyllning
300 g butternut
squash, skalad, tärnad
1 lök, skivad
1-2 vitlöksklyfta
salt
peppar
150 g ricotta
50 g vattenkrasse
Börja med degen.
Värm vattnet till 42 grader och häll i en skål. Tillsätt torrjäst, olja, socker
och salt. Låt stå i 10 minuter. Tillsätt ägg och mjöl och knåda tills degen är
slät. Låt jäsa 1 timme.
Under tiden gör
fyllningen. Värm ugnen till 200 C och klä en plåt med bakplåtspapper och blanda
squash, lök, vitlök och ringla på olivolja, krydda med salt och nymalen svartpeppar.
Rosta tills squashen är mjuk, ta ur ugnen och låt svalna. När blandningen har
svalnat, lägg den i en skål och blanda i ricotta och vattenkrasse. Smaka av.
På ett mjölat
bakbord kavla degen till en cirkel och dela i åtta trianglar. Lägg en msk fyllning
på den bredare sidan och rulla till en croissant. Låt jäsa ytterligare 30
minuter. Pensla med ägg och grädda i 225 grader ca 10-12 minuter, tills
croissanterna är gyllenebruna.
26 Comments
What picture perfect croissants! And stuffing them is brilliant!! So yummy.
ReplyDeleteThank you very much Lizzy!
DeleteVilken spännande fyllning!! Fina är dom oxå!! Vattenkrasse har jag aldrig sett i svenska butiker, nån annan som har det kanske??? Tror det är väldigt vanligt i andra länder. Har ingen aning om hur det smakar...
ReplyDeleteTack så mycket! Vattenkrasse är också en superfood :) och den smakar lite pepprigt och har även en senapsaktig smak! Hoppas någon vet om man får tag på den där också!
DeleteD ser både goda och fina ut! Lycka till i tävlingen!
ReplyDeleteTack Erika! Det är inte en tävling utan en månadsgrej med råvaror som är i säsong :)
DeleteVad goda de ser ut! Jag gillar bröd med fyllning men har aldrig provat vattenkrasse! Det enda man kan köpa här är smörgåskrasse - jag vet inte om det liknar vattenkrasse!? Kram!
ReplyDeleteTack! Jag tror att jag aldrig testat smörgåskrasse, så jag vet inte hur lika de är! Kram
DeleteGreat idea... they look delicious.
ReplyDeleteÅhhh vad gott : ) Gillade du Bond? kram Sofia
ReplyDeleteTack Sofia! Ja, Bond var bra :) Kram
DeleteÅh vad duktig du är, hur får du dem så fina..
ReplyDeleteKram
Tack så mycket Jessica! Det är en lätt deg att hantera :) Kram
DeleteÅh, vilka fina!
ReplyDeleteTack!
DeleteVilken idérikedom, bravo vännen ser jättegott ut yum kram!
ReplyDeleteDet är alltid kul att kika in här och hitta nya varianter och smakkombinationer. Blir sugen på en smakbit!:) Kram
ReplyDeleteTack Helena, jag är väldigt glad att du tittar in hos mig! Kram
Deleteåh spännande saker du gör,låter och ser riktigt gott ut
ReplyDeleteTack så mycket!
DeleteI was fooled by the exterior but the inside of this bread that looks like a croissant is even better with that filling!
ReplyDeleteIt is just a bread dough but a bit different: I was so fooled here! What a strange combo of butternut, ricotta & watercress: tasty, I bet! :)
Yes, it's more a crescent, but it looks like a croissant :) Really tasty!
DeleteThose croissants are georgeous ! I love them!!
ReplyDeleteThank you Gloria!
DeleteMen du, dom här verkar ju ljuvliga! Kan man beställa en hem? :-)
ReplyDeleteTack! Ja, de var mycket goda :)
Delete