Cheesecake is something I like to bake. I like to try different flavors of cheesecake, and this time it used sea salt and caramel sauce! It is so good, it melts in your mouth and the salt gives a nice taste against the sweet caramel. I made mine in individual ramekins, but you can as well use a bigger baking dish.
Ostkaka med havssalt och karamellsås
15st digestive kex
100 g smält smör
2,5 dl strösocker
4 msk vatten
2,5 dl grädde, rumstemperatur
1,5 tsk havssalt
750 g färskost, rumstemperatur
3 stora ägg
1 msk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
Värm ugnen till 150 grader. Klä botten av en 22 cm form med bakplåtspapper. Placera digestivekex i en påse och använd en kavel och hacka hårt kexen tills de har en fin textur. Blanda smält smör med krossade kexen. Tryck ut blandningen i bakformen.
Häll socker och vatten i en kastrull. Värm sockerblandningen på medelvärme och rör om tills sockret smälter. När blandningen börjar koka, låt mjukt koka i ca 5 minuter utan omrörning. Se till blandningen. Sockret bränns vid verkligen lätt. När karamellsirapen blivit tjock och har en gyllene färg stäng av värmen. Ta av från värmen och vispa långsamt i grädden. Blanda ordentligt. Lägg nu till saltet och låt den svalna något.
Vispa färskosten försiktigt till en jämn blandning. Tillsätt äggen, ett i taget. Tillsätt majsstärkelse och vaniljsocker. Blanda väl tills blandningen är jämn och tjock. Häll karamellblandningen i ostblandningen. Blanda försiktigt. Häll fyllningen i bakformen. Ställ formen i en annan större form, som du häller kokande vatten i tills vattnet når halvvägs upp på bakformen. Grädda ostkakan i 1 timme. Ta kakan ur ugnen och låt svalna. Kyl i minst 4 timmar före servering.
Sea Salt Caramel Cheesecake
15 pc digestive biscuits
100 g melted butter
2,5 dl sugar
4 tbsp water
2,5 dl cream, room temperature
1,5 tsp sea salt
750 g cream cheese, room temperature
3 large eggs
1 tbsp cornstarch
1 tsp vanilla
Preheat oven to 150 degrees. Line the base of a 22 cm springform with baking paper. Place the digestive biscuits in a bag and use a rolling pin and bash the biscuits until they have a nice texture. Mix melted butter with crushed biscuits. Press the mixture in the form.
Pour the sugar and water in a saucepan. Heat the sugar mixture over medium heat and stir until the sugar melts. When mixture begins to boil, let boil gently for about 5 minutes without stirring. See to the mixture. The sugar burns really easily. When the caramel syrup becomes thick and has a golden color turn off the heat. Remove from heat and slowly whisk in the cream. Now add salt and allow to cool.
Beat gently the cream cheese into a smooth mixture. Add the eggs one at a time. Add the cornstarch and vanilla. Mix well until mixture is smooth and thick. Pour the caramel mixture into the cheese mixture. Mix gently.
Pour into baking pan. Put the cheesecake pan in a larger pan. Pour boiling water into the large pan till the water reaches halfway of the cheesecake pan. Bake cheesecake for 1 hour. Remove cake from oven and let cool. Cool for at least 4 hours before serving.
40 Comments
Oh wow! I love everything about this; the little individual ramekins, the sea salt and caramel and the delicious sounding crust! Save one for me please! :) I'm actually in England now, so I'm a little bit closer to Greece but probably not close enough to have dessert together :( sad
ReplyDeleteThanks! You know, I live in Singapore :) You are always welcome!
DeleteDet var säkert gott med havssaltet och karamellsåsen, lite salt i söta bakverk/efterrätter kan göra under! Och den faktiskt ut att smälta i munnen...gott!
ReplyDeleteJa, det stämmer! Tack!
DeleteJag älskar ostkaka och i alla utgåvor. läckra variation. riktigt bra idé med karamellsås och havssalt, en annan bra recept! bra dag till dig!
ReplyDeleteSamma här :) Tack det samma till dig!
DeleteÄlskar cheesecake :) kram Diana
ReplyDeleteJag med :) kram
DeleteVilka bilder alltså... Oh la la! Jag vill bara dyka in och sätta tänderna i de där härliga cheesecakesen! Vad fint att göra dem i portionsformar, det har jag aldrig tänkt på. och vilken smakkombination sedan <3
ReplyDeleteTack snälla Alexandra! Ja, denna smakkombination är verkligen enastående!
DeleteOh, your bakings look fabulous and tasty, yum! :)
ReplyDeleteThanks Nora!
DeleteJag har lite svårt för de cheesecakes som bakas i ugn. Gillar bäst de frysta. Men detta låter otroligt gott. Skulle kanske kunna trixa till en fryst variant.
ReplyDeleteOch jag väljer helst de ugnsbakade :) ja, en fryst variant funkar säkert!
DeleteMen så gott och spännande! Blir supersugen på det här och nu.
ReplyDeleteKram Malin
Tack snälla Malin! Kram
Deletede där ser ju för farligt ut.älskar allt med kolasmak och sån skulle så sitta fint just nu.
ReplyDeleteTack :)
DeleteThis sounds delicious and unusual. It is the kind of dish I love to try. I hope you are having a great weekend. Blessings...Mary
ReplyDeleteThanks Mary! This is a dish that is worth trying!
Deletedet lät riktigt intressant:)
ReplyDeleteWow, vad de är fina och vilken smak-kombination!
ReplyDeleteDet lät gott. Bra att göra dem i små portioner. Annars risk för att man äter alldeles för mycket.... ;)
ReplyDeleteLåter jättegott, var får du alla dina fyndiga idéer ifrån? Tycker du ofta har spännande och lite annorlunda recept, kram! :)
ReplyDeleteTack Amy! Ja-a du, jag kan se på ett café något, läsa i tidningar...och får inspiration från dem :) Kram
DeleteJag håller med Amy! Du är helt fantastisk på att hitta spännande smakkombinationer och nya grejer hela tiden. Detta låter ju bara sååå gott. Kram!
ReplyDeleteTack Erika, så snällt av dig att säga! Kram
DeleteÅh så gott det ser ut. Jag har också fastnat för kola och salt kombinationen, men aldrig testat det. Ps. Söta du, jag gav dig en liten utmaning på min sida, om du har tid och lust! Kram!
ReplyDeleteTack :) Jag skall kolla utmaningen! Kram
Deletesv: Tack så mycket! Och det gör verkligen din cheesecake också, det vattnas riktigt i munnen :))
ReplyDeleteTack :)
DeleteSpännande och läckert, ser riktigt smaskigt ut.
ReplyDeleteTack så mycket!
DeleteGud vad gott detta låter!
ReplyDeleteTack :) Och gott är det!
DeleteFick stora cravings nu! Salt och karamell - OMG.
ReplyDelete:)
DeleteD låter faktiskt superspännande!! o så lätt att göra glutenfri. måste testa måste :-)
ReplyDeleteTack och ja, det stämmer!
DeleteWaw!! What a stunning & fab sea salt caramel cheesecake!! It looks just---- WONDERFUL!!!!
ReplyDelete