My husband started to talk about cinnamon ice cream, and thought it could be good. So that's what I made. I also used cinnamon chips in the recipe.
Kanelglass
5 dl vispgrädde
2,5 dl helmjölk
1,5 dl strösocker
4 äggulor
2 tsk mald kanel
1 tsk vaniljextrakt
kanelchips
Kombinera grädde, mjölk och socker i en medelstor kastrull och låt sjuda på medelvärme under omrörning tills sockret har löst sig, ca 10 minuter. Under tiden, vispa äggulorna i en skål. Häll långsamt ca 2,5 dl av gräddblandningen i gulorna, vispa hela tiden. Häll grädd-äggsmeten tillbaka i kastrullen. Koka på svag värme under ständig omrörning med en träslev tills blandningen tjocknar något, ca 5 minuter. Ta av från värmen och vispa kanel i glassen. Ställ kastrullen över isbad för att svalna till rumstemperatur, ca 15 minuter. Häll smeten i en form och ställ i frysen. Rör om då och då. När glassen stelnat något, hade jag i kanelchips. Låt stå i frysen övernatten.
Cinnamon Ice Cream
5 dl heavy cream
2,5 dl whole milk
1,5 dl granulated sugar
4 egg yolks
2 tsp ground cinnamon
1 tsp vanilla extract
Combine cream, milk, sugar and vanilla in a medium saucepan and simmer over medium heat, stirring until sugar dissolves, about 10 minutes. Meanwhile, whisk the egg yolks in a bowl. Slowly pour about 2,5 dl of cream mixture into yolks, whisking constantly. Pour the cream-egg mixture back into saucepan. Simmer on low heat, stirring constantly with a wooden spoon until the mixture thickens slightly, about 5 minutes. Remove from heat and whisk in the cinnamon. Set the saucepan over ice bath to cool to room temperature, about 15 minutes. Pour the mixture into a container and place in freezer. Stir occasionally. When the mixture has hardened a bit, stir in the cinnamon chips. Leave in the freezer overnight.
38 Comments
I love the idea of adding the cinnamon chips to the ice cream. Looks fabulous and sounds delicious!
ReplyDeleteYes, adding the cinnamon chips gave the ice cream a lovely cinnamon taste :)
Deleteice cream looks wonderful
ReplyDeleteLåter gott med kanelglass! Skulle säkert passa extra bra tillsammans med rabarbersylt/-kompott, eller andra bär eller frukter.
ReplyDeleteTack! Ja, det skulle passa säkert bra!
DeleteDet där lät ju gott, ibland är det toppen att ha någon som ger en nya idéer :D
ReplyDeleteHa en härlig fredag! Kram
Tack och roligt att kunna inspirera! Tack det samma, kram!
Deleteuhm det låter gott. Jag kan försöka baka äpple muffins med kanelglaasen! tack för idén och ha en trevlig dag.
ReplyDeleteTack och ja äppelmuffins blir gott till!
DeleteSv: Ja, verkligen annorlunda och förvånande god! :)
ReplyDeleteSå gott detta låter, har tänkt på kanelglass själv men aldrig gjort det. Chips i låter gott, extra crispy!
ReplyDeleteJättefina bilder, kram vännen!
Tack fina Amy! Kram
DeleteOm jag bara hade haft en glassmaskin hemma... Börjar faktiskt överväga att köpa hem en trots att mina köksskåp redan är fullproppade med prylar.
ReplyDeleteJag har inte heller glassmaskin, så du lyckas nog utan också!
DeleteDen här glassen lät ju också himmelskt god!!
ReplyDeleteTack :)
DeleteYou are hilarious Katarina! I can't believe you had those cookies in the oven in 15 minutes, you really made me laugh! I bet they would be quite yummy with this delicious looking ice cream! How about a barter? I'll trade you some cookies for some ice cream, oh shucks, I forgot, you already have some cookies. Maybe there's something else I make that we could trade for,........... please :)
ReplyDeleteHaha, Yes, I just had to bake them! That's what I also thought when I ate them, ice cream with these cookies would be a perfect combo :)
DeleteIf only you still lived in Finland, since I"m in the UK it really wouldn't be that far to travel for good ice cream but Singapore, now that's another story ........................ :)
ReplyDeleteSo true, Singapore and UK is a little too far away from each other!
DeleteMen ojoj så gott det där lät:)
ReplyDeleteKram Emma
Tack Emma! Kram
DeleteKanelchips har jag aldrig hört talas om, men det låter riktigt gott! Och kanelglass med för den delen...
ReplyDeleteHa en fin helg nu!
Kanelchips var nytt för mig också! Söta och goda!
Deletedu gör alltid så spännande saker =)
ReplyDeleteTack Sara :)
DeleteKanske något man kunde göra till jul? :)
ReplyDeleteJa, varför inte :)
DeleteJag måste verkligen se till att göra mer glass. Jag har ju ändå en maskin som ger glass på en halvtimme. Kanelglass kan jag tänka mig blev mycket gott. Vart hittar du kanelchips? Är det som godis med kanelsmak?
ReplyDeleteJa, hemmagjord glass blir ju riktigt gott :) Kanelchipsen hittade jag på en godisaffär här och ja, de smakar mycket sött och kanel. Liknar chokladchips men med en smak av kanel!
Deleteåh va gott de ser ut.
ReplyDeletemannens favorit är kardemumma glass
Tack :) Kardemumma är säkert också gott!
DeleteÅååh GUD vad gott!! Kardemummaglass har jag gjort men aldrig kanel - dock är min favoritglass kanelsmakande: Ben and Jerrys Cinnamon buns (yuuuum!!). Den finns tyvärr inte i Sverige, så jag får ta och göra lite egen istället <3
ReplyDeleteÅh, cinnamon buns glass låter ju helt supergod!
DeleteMmm, kanel är min favoritkrydda. Ser så gott ut. Finns nog inte kanelchips här, men man kanske kan lägga i något annat. Hur får du så fina kulor? När jag ska lägga upp glass blir det inte kulor inte, fast jag försöker varenda gång...suck! Tips!
ReplyDeleteHej! Jag använder en glasskopa som jag brukar doppa i vatten först. Glassen går bra att göra utan kanelchipsen också eller varför inte ha i cohkladchips :)
Deletemycket god! jag lade till rivet skal och juice från en halv apelsin delicious=)
ReplyDeleteKul att du gillade glassen!
Delete