These are dangerously good, sweet, tart and so fresh at the same time. If there is anything you want to bake with fresh strawberries, then do these. I promise they are so good. Summer is the theme of Månadens Sötsak and these strawberry crumb bars are my contribution.
Jordgubbs-smulrutor
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
nypa salt
240 g kallt smör, skärs i små bitar
0,5 dl muscovadosocker
1 dl havregryn
1,5-2 dl jordgubbssylt
1 tsk citronskal
2 dl jordgubbar, skivade
Värm ugnen till 175 grader C. Blanda ihop mjöl, strösocker, och salt. Tillsätt de kalla smörbitarna och arbeta in det i de torra ingredienserna med fingrarna tills smuligt. Ställ 3 dl av blandningen åt sidan.
Tryck den återstående smulblandningen i en 30 x 20 cm form. Grädda i ugnen 12-15 minuter.
Medan bottnet är i ugnen blanda muscovadosocker och havregryn till den reserverade smulblandningen.
Bred sylt på det förgräddade bottnet och strö over rivet citronskal och jordgubbar. Strö på den resterande smulblandningen.
Grädda ytterligare 20-25 minuter eller tills smulorna ovanpå är en lätt gyllenbruna. Låt svalna och skär i bitar.
Strawberry Crumb Bars
5 dl flour
2 dl granulated sugar
pinch of salt
240 g of cold butter, cut into small pieces
0,5 dl muscovado sugar
1 dl rolled oats
1,5-2 dl strawberry jam
1 tsp lemon zest
2 dl fresh strawberries, sliced
Preheat oven to 175 degrees C. Mix together flour, granulated sugar, and salt. Add the cold butter pieces and work it into the dry ingredients with fingers until crumbly. Put 3 dl of the mixture aside.
Press the remaining crumb mixture in a 30 x 20 cm mold. Bake in oven for 12-15 minutes.
While the crust is in the oven, mix the muscovado sugar and rolled oats to the reserved mixture.
Spread jam on the pre-baked crust and sprinkle over grated lemon zest and strawberries. Sprinkle with the remaining crumb mixture.
Bake for another 20-25 minutes or until crumbs on top are lightly browned. Let cool and cut into pieces.
29 Comments
HUr ska jag kunna vara nyttig när du visar såna där godsaker, kan man få ett recept på nåt gott, nyttigt..:)? kram Diana
ReplyDeleteHihi! Du får njuta av bilderna :) Kram
DeleteSer väldigt gott ut! en riktig sommarkaka
ReplyDeleteTack!
DeleteSer supergott ut! Själva kakorna ser saftiga ut, och smuldeg är ju så gott, vad man än sätter den på. :)
ReplyDeleteSmuldeg är faktiskt gott på allt :)
DeleteBars are my fav sweet snack along with a nice espresso!!
ReplyDeleteTake care
Thanks Gerry!
DeleteSer verkligen gott ut!!
ReplyDeleteTack Carina!
DeleteÅh vad jag blir fikasugen!
ReplyDeleteJa, jordgubbar ÄR sommar! Ser fantastiskt gott ut. Som vanligt här hos dig:-)
ReplyDeleteJa, så är det :) Tack!
DeleteOj oj vad gott det lät, måste jag gör i helgen;)
ReplyDeleteKram
Ja, den är absolut värd att baka! Kram
DeleteYum!! Ser fantastisk ut, måste prova!!!
ReplyDeleteTack! Ja, de här är så goda!!
DeleteVad gott de ser ut!! vad tycker du om jag kombination mellan jordgubbar och rababer hehe
ReplyDeleteTack Sana! Jag tror att det kan bli riktigt lyckat. Skiva rabarbern ganska tunn och kanske det behövs lite extra socker om du använder rabarber :)
Deletesv: Tack så mycket :) Detta ser också väldigt gott ut!
ReplyDeleteTack Lisa!
DeleteDe där ser ju helt otroligt goda ut! Jag älskar jordgubbar i bakverk och choklad. Dessa kan jag säkert baka och bjuda arbetskamraterna på utan några klagomål, hihi! Kram!
ReplyDeleteJa, de här kan du absolut baka! Arbetskamraterna kommer bli mycket glada :) Kram
DeleteOj, så goda dessa ser ut. Jordgubbar i bakverk är ju så gott. Kan tänka mig att lite vaniljsås inte gjort det hela sämre heller.
ReplyDeleteKram Malin
Tack Malin! ja, vaniljsås passar mycket bra till!
DeleteSå goda de ser ut Hovkonditorn, smuldeg me love!
ReplyDeleteTack, tack snälla du :)
DeleteOj vad gott!Körde nyss liknande variant fast med frysta bär, lite frysrensning innan semester!
ReplyDeleteJa, mycket fräscht och gott!
Delete