This is a tagine dish. I don't have a tagine, but you can use a pot as well.
Chickpea-Carrot Tagine
olive oil
2 carrots, sliced
1 can chickpeas, drained
1 onion, finely chopped
2 cloves garlic, chopped finely
1 tsp turmeric, ground
1 tsp cumin seeds
1/2 tsp cinnamon, ground
1/4 tsp chili
1/4 tsp black pepper
salt
parsley
Heat the oil in pan and add the onion
and garlic. Saute until soft. Add the turmeric, cumin, cinnamon, chili, pepper and
carrots. Pour in enough water to cover the carrots and cover with a lid. Cook
for 10-15 minutes. Add the chickpeas and check that there is still enough water
in the bottom of the pan, cover, and cook for another 5-10 minutes. Season with
salt. Remove from the heat and sprinkle the parsley over the top. Serve with
naan.
Kikärts-Morot Tagine
olivolja
2 morötter, skivor
1 burk kikärter, avrunna
1 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk mald gurkmeja
1 tsk kummin
0,5 tsk mald kanel
1/4 tsk chili
1/4 tsk svartpeppar
salt
persilja
Hetta upp oljan i en kastrull, tillsätt
lök och vitlök. Stek tills den är mjuk. Tillsätt gurkmeja, spiskummin, kanel, chili,
svartpeppar och morötter. Häll i tillräckligt mycket vatten för att täcka
morötterna och täck med ett lock. Koka försiktigt i 10-15 minuter. Blanda i
kikärter och kontrollera att det fortfarande finns tillräckligt med vatten i
botten av kastrullen, sätt på lock och koka i ytterligare 5-10 minuter. Krydda
med salt. Ta bort från värmen och strö persilja över. Servera med naan.
21 Comments
Älskar taginerätter! Så härliga färger, ser gott ut. Har två taginer som jag köpt i Marocko... blir riktigt gott i dem. Tack för påminnelsen, får snart göra en taginerätt :)
ReplyDeleteTack! Roligt att se vad du lagar med tagine :)
DeleteThis is a tajine i love. Yours looks marvelous!
ReplyDeleteCheers,
Rosa
åh ja älskar kikärter och morötter är så gott,och tillsammans kan ja tänka mig blir en smakexplosion i munnen.
ReplyDeletesjälv har jag ingen tagine men önskar mig en,så otroligt vackra.
Ja, en tagine vore inte fel :)
DeleteJag har heller ingen tagine. Men kikärter lagar jag då och då. Fantastiskt gott med morötter till just kikärter. De "gifter sig" verkligen!
ReplyDeleteJa kikärter och morot är en bra kombination!
DeleteSå mycket man skulle vilja ha om man fick plats: glassmaskin, pastamaskin och en tagine!
ReplyDeleteMen vad fint att höra att det går att laga utan.
Tack för tipset!
Tack! Ja, visst finns det en hel del man skulle vilja ha :)
DeleteYour tagine looks like sunshine in a bowl. I love its color and I'm sure it has wonderful flavor. I hope you have a great day. Blessings...Mary.
ReplyDeleteThanks very much for your kind words!
DeleteKan man tacka nej till naturens färger. Jag använder ofta gurkmeja i mina recepten.Gurkmeja har antiinflammatoriska egenskaper. Det fick jag veta från min pakistanska väninna.
ReplyDeleteDet var intressant att veta, tack!
DeleteLåter som en härlig kryddning på denna rätten. Kan riktigt känna dofterna...
ReplyDeleteJaa, doftar gott :)
DeleteÄNTLIGEN är jag tillbaka för min obligatoriska hovkonditorndos! Det har gott alldeles för lång tid sedan sist :( Det här låter LJUVLIGT! Jag älskar varenda ingrediens! Har inte heller en tagine, så det får bli en kastrull för mig också :)
ReplyDeleteDu har varit saknad! Tack!!
DeleteÅh vad gott - du har alltid lika trevliga recept här.
ReplyDeleteTack så mycket!
DeleteÅh så nyttigt, matigt gott det ser ut! Har tänkt att testa något med kikärter på min dotter, månne jag ska testa din, tror du den är för stark för barn?
ReplyDeleteTack Linda! Jag tror inte den är för stark för barn, men du kan smaka efterhand, och lämna bort chili eller ta mindre! Lycka till!
Delete