A yummy cake with a sweet caramel sauce.
Fikonkaka med kolasås
8 färska fikon
8 msk osaltat smör
1 dl farinsocker
2 msk kakao
1 ägg
2,5 dl mjöl
nypa salt
kolasås
8 msk osaltat smör
1 dl farinsocker
1 dl grädde
Värm ugnen till 175 °C. Smörj
portionsformarna. Skär stjälkarna från fikonen och dela dem på mitten. Mosa dem
i en matberedare, Ställ åt sidan.
Vispa smör och socker, blanda i kakao
och ägg. Tills sist blanda i mjöl, salt och fikonpuré. Häll smeten i
ugnsformarna och placera dem i en bakform fylld med vatten. Grädda kakorna i ca
30 minuter.
Gör kolasås genom att blanda smör,
farinsocker och grädde i en tjockbottnad kastrull och värm upp på medelvärme.
När sockret löst sig och såsen blivit mörkare och tjocknat är den färdig.
Picka hål i kakorna med en tandpetare,
och häll ungefär hälften av såsen över dem, låta kakor absorbera såsen. Låt
kakaorna dra sig ca 2 h. De kan även förvaras i kylskåpet över natten. Värm då
kakorna i ugn på 120 grader 10 minuter eller tills genomvarma. Serveras varma
med resterande kolasås och vaniljglass.
Fig Cake with Caramel Sauce
8 fresh figs
120 g unsalted butter
1 dl brown sugar
2 tbsp cocoa
1 egg
2,5 dl flour
pinch of salt
caramel sauce
120 g unsalted butter
1 dl brown sugar
1 dl cream
Preheat oven to 175 °C. Grease
individual molds. Cut stems from figs and cut them in half. Mash them in a food
processor, set aside.
Beat butter and sugar, mix in cocoa and
eggs. Finally, mix in flour, salt and fig puree. Pour batter into baking dish
and place them in a baking pan filled with water. Bake the cookies for about 30
minutes.
Make caramel sauce by mixing butter,
brown sugar and cream in a heavy saucepan and heat over medium heat. When the
sugar has dissolved and the sauce has become darker and thickened it is ready.
Peck holes in the cake with a toothpick,
and pour about half the sauce over them, let the cake absorb the sauce. Let the
cakes sit for about 2 h. They can also
be stored in the refrigerator overnight. Preheat the cakes in the oven at 120
degrees for 10 minutes or until hot through. Serve warm with remaining caramel
sauce and vanilla ice cream.
17 Comments
God morgon (för mig iaf)
ReplyDeleteEn liten fråga... Vem äter allt du bakar och lagar? Är är så flitig med att lägga in nya recept, hela tiden. Och hur kommer det sig att du bor i Singapore?
Kram Malin
Hej! Det är min man och jag som äter :) Men han får ta med en del till jobbet och så är frysen fylld med bakverk :) Vänner får ta del av dessa bakverk också! Vi bor i Singapore pga min mans jobb. Kram
DeleteÄr svag för fikon, och tillsammans med kolasås och glass, ja det låter ju förträffligt!
ReplyDeleteJa, det är väldigt mumsigt!
DeleteDetta låter riktigt gott, jag tycker precis som Kim jättemycket om fikon! Kram!
ReplyDeleteTack! Ja, fikon är gott!
DeleteDu är fantastisk på att baka massa godsaker :-)
ReplyDeleteKram kram
Tack snälla Susanne :) Kram
DeleteAmen gu va gott det ser ut,ja är så svag för kolasås verkligen.yummi
ReplyDeleteTack :) Kolasås är faktiskt yummy.
DeleteSpännande format på dessa kakor!
ReplyDeleteThanks!
ReplyDeleteMmm, sött och gott.
ReplyDeleteTack :)
Deletesv: ja, den blev god faktiskt, lasagnen, inte riktigt som "vanlig" förstås men ett otroligt gott substitut!
ReplyDeleteAlltså, jag DÖR!! DÖR! Det här låter helt sjukt awesome! Fikon är nog det godaste jag vet, och så kolasås också...åååååh!
ReplyDelete:) Tack!!
Delete