Ålandspannkaka är en variant av ugnspannkaka, som görs på risgryns- eller mannagrynsgröt och smaksätts med kardemumma. Pannkakan serveras med sviskonkräm.

Åland pancake is a variant of pancake baked in the oven, made of rice or semolina porridge and flavored with cardamom. The pancake is served with prunes cream.


Ålandspannkaka

2 dl mjölk
3/4 dl socker
½ msk salt
2-3 tsk kardemumma
2 ägg
smör

Sviskonkräm
10 torkade plommon
5 dl vatten
1 bit kanel
0,5 dl socker
1 msk maizenamjöl
lite vatten

Värm gröten och späd ut med mjölken. Blanda socker, salt, kardemumma och rör i. Tillsätt ägg och häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter. Servera med sviskonkräm.

Skölj plommonen och blötlägg dem en timme i en halv liter vatten. Tillsätt kanel och koka tills plommonen är mjuka. Smaksätt med socker och avlägsna kastrullen från värmen. Blanda maizenamjölet med lite vatten och häll i under omrörning. Ge krämen ett hastigt uppkok och häll den i en serveringsskål. Strö över lite socker.




Åland Pancake

2 dl milk
3/4 dl sugar
0,5 tbsp salt
2-3 tsp cardamom
2 eggs

Prune cream
10 dried prunes
5 dl water
1 piece of cinnamon
0,5 dl sugar
1 tbsp corn starch
some water

Warm porridge and dilute with milk. Mix sugar, salt, cardamom and stir in. Add the eggs and pour the batter into a buttered and bread crumbled dish. Bake at 175 degrees for about 45 minutes. Serve with prune cream.

Wash the plums and soak them for one hour in half a liter of water. Add the cinnamon and cook until plums are soft. Season with sugar and remove from heat. Mix corn flour with some water and pour in while stirring. Give the cream a boil and pour it into a serving bowl. Sprinkle a little sugar on top.