Ålandspannkaka är en variant av ugnspannkaka, som görs på risgryns- eller mannagrynsgröt och smaksätts med kardemumma. Pannkakan serveras med sviskonkräm.
Åland pancake is a variant of pancake
baked in the oven, made of rice or semolina porridge and flavored with cardamom.
The pancake is served with prunes cream.
Ålandspannkaka
6 dl risgrynsgröt
2 dl mjölk
3/4 dl socker
½ msk salt
2-3 tsk kardemumma
2 ägg
smör
Sviskonkräm
10 torkade plommon
5 dl vatten
1 bit kanel
0,5 dl socker
1 msk maizenamjöl
lite vatten
Värm gröten och späd ut med mjölken. Blanda socker,
salt, kardemumma och rör i. Tillsätt ägg och häll smeten i en smord och bröad
form. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter. Servera med sviskonkräm.
Skölj plommonen och blötlägg dem en timme i en halv
liter vatten. Tillsätt kanel och koka tills plommonen är mjuka. Smaksätt med
socker och avlägsna kastrullen från värmen. Blanda maizenamjölet med lite
vatten och häll i under omrörning. Ge krämen ett hastigt uppkok och häll den i
en serveringsskål. Strö över lite socker.
Åland Pancake
6 dl rice porridge
2 dl milk
3/4 dl sugar
0,5 tbsp salt
2-3 tsp cardamom
2 eggs
Prune cream
10 dried prunes
5 dl water
1 piece of cinnamon
0,5 dl sugar
1 tbsp corn starch
some water
Warm porridge and
dilute with milk. Mix sugar, salt, cardamom and stir in. Add the eggs and pour
the batter into a buttered and bread crumbled dish. Bake at 175 degrees for about
45 minutes. Serve with prune cream.
Wash the plums and
soak them for one hour in half a liter of water. Add the cinnamon and cook
until plums are soft. Season with sugar and remove from heat. Mix corn flour
with some water and pour in while stirring. Give the cream a boil and pour it
into a serving bowl. Sprinkle a little sugar on top.
12 Comments
Jag hade ingen aning om att ålandspannkakan innehåller min älsklingskrydda kardemumma! Måste ju bara testa det snart. Plommonkrämen däremot är en favorit!
ReplyDeleteVilket härligt recept! Detta ska jag absolut testa när jag får syskonen på besök i helgen :)
ReplyDeleteFörsta gången jag är inne på din blogg och jag gillar den skarpt, så många recept som ska testas! Ska genast med till affären och inhandla lite ingredienser ;)
It looks and sounds delicious.
ReplyDeleteSpännande pannkaka, har dock aldrig hört talas om detta. Mums!
ReplyDeleteAlltså, detta tyckte jag lät väldigt spännande! Kan man använda färdigköpt risgrynsgröt tro? :)
ReplyDeleteSom av en händelse så funderade jag idag på vad man skulle kunna hitta på med gröt. Visserligen var jag mest inne på mannagrynsgröt men detta måste vara ett tecken :D
ReplyDeleteAnnorlunda och intressant recept! :)
ReplyDeleteFrostrosor: Ja, kardemumma skall det vara :)
ReplyDeleteAnonym: Roligt, hoppas den blir omtyckt! Och tack för dina fina ord, välkommen åter!
Pam: Thanks!
Susanne: Ja, den är annorlunda än vanlig pannkaka!
SAn: Ja, det kan du nog :)
Helena: Du kan laga denna pannkaka av mannagrynsgröt också :)
Amy: Tack :)
Men, detta har jag aldrig hört talas om! Bokmärker för testning. :-)
ReplyDeleteNej men.. Är det kardemumma i Ålandspannkaka? Varför har jag inte vetat om den här härligheten? MUMS <3
ReplyDeletetina: :) Bra!
ReplyDeleteAlexandra: Ja, det är det :)
åh det här ska jag testa!
ReplyDelete