Sunday, December 5, 2010

Andra Advent / Second Advent

Risgrynsgröt är en traditionell skandinavisk maträtt som serveras kring jul. Den serveras antingen till frukost eller som en måltid när som helst. Det vanligaste sättet att njuta av risgrynsgröt är med kanel och kall mjölk. Och glöm inte att sätta en hel mandel i gröten innan du serverar den. Den som får mandeln, kommer att vara nästa att gifta sig eller åtminstone så sägs det...


Rice porridge is a traditional Scandinavian dish which is served around Christmas time. It is served either for breakfast or a meal anytime. However, the most common way to enjoy rice porridge is with cinnamon sugar, a little butter and cold milk. And don’t forget to drop a whole almond into the porridge before your serve it. Whoever gets the almond, will be the next one to marry, or least that’s how the saying goes…



Risgrynsgröt


2 1/2 dl vatten 
1 1/2 dl rundkorniga risgryn 
8 dl mjölk 
1 1/2 tsk salt 

Koka upp vattnet. Häll i risgrynen och koka under lock i 10 minuter. Häll på all mjölk och låt koka sakta under lock i ca 40 minuter eller tills grynen är mjuka., rör om då och då. Smaksätt med salt när gröten är färdig. Servera med kanel.

Porridge Rice

2 1/2 dl water 
1 1/2 dl porridge rice / arborio rice 
8 dl milk 
1 1/2 tsp salt 

Boil water. Add the rice and cook with the lid on for 10 minutes. Pour all the milk and boil gently under a lid for about 40 minutes or until grains are tender, stirring occasionally. Season with salt when the porridge is ready.  Serve with cinnamon.

No comments:

Post a Comment