Citrontårta

125 g smör, mjukt
1 dl florsocker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
en skvätt grädde

2 citroner, skal och juice
5 ägg
2 dl socker
2 dl vispgrädde

Blanda smöret med florsocker, mjöl och bakpulver. Häll i en skvätt grädde. Låt degen vila i en timme insvept i plastfolie i kylskåpet.

Kavla ut degen i en 22 cm i diameters kakform, täck även kanterna med degen. Kanten skall vara ca 4 cm hög. Nagga botten med en gaffel och lägg i frysen en stund. Täck botten med bakplåtspapper och fylld med torkade ärtor eller bönor. Grädda botten i 200-graders ugn i ca 15 minuter. Låt svalna.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt skal och saft från citroner och grädde. Häll fyllningen över botten och grädda i 150 graders ugn i ca 50 minuter. Täck pajen med baklåtspapper efter halva tillagningstiden.

Lemon Cake

125 g butter, softened
1 dl powdered sugar
3 dl flour
1 tsp baking powder
a dash of cream

2 lemons, zest and juice
5 eggs
2 dl sugar
2 dl whipping cream

Mix the butter with the icing sugar, flour and baking powder. Finally, add a splash of cream. Let the dough rest for an hour wrapped in plastic wrap in the refrigerator.

Roll out the dough in a 22 cm in diameter cake form, also cover the edges with crust. The edges will be approximately 4 cm high. Prick the bottom with a fork and place in freezer for a while. Cover the bottom with greaseproof paper and fill with dried peas or beans. Bake the crust in 200-degrees oven for about 15 minutes. Allow to cool.

Whisk eggs and sugar fluffy. Add the zest and juice from the lemons and the cream. Pour the filling over the crust and bake in 150 degrees oven for about 50 minutes. Cover the cake with parchment paper halfway through the cooking.