These tarts are really yummy and the taste resembles of twix-bars. Dark chocolate goes well with the sweet caramel sauce. This is my contribution to Kalasgott - this month's food challenge; chocolate.

Dessa bakelser är riktigt goda och smaken påminner om twix. Den mörka chokladen passar bra med den söta kolasåsen. Detta är mitt bidrag till Kalasgott - månadens matutmaning; choklad.



Chocolate-Caramel Tarts

250g plain flour
50g icing sugar
pinch salt
150g unsalted butter, cold and chopped into chunks
iced water

Caramel sauce
1 can condensed milk
1 dl brown sugar
100 g butter

200g dark chocolate

Combine flour, icing sugar, pinch of salt and cold butter to crumbs. Add around 1-3 tablespoons of cold water, one tablespoon at a time, until the dough starts to come together, gently bring together with your hands. Wrap with clingfilm and refrigerate for 15 minutes.

Preheat the oven to 200C. Lightly grease ten 8cm tart tins. Divide the pastry between the tins and press the pastry into the cases. Prick the base of each with a fork and transfer to the freezer for 10 minutes. Line each tin with baking paper then fill with dried beans and bake for around 10-15 minutes. Remove the paper and beans and bake for a further 5-10 minutes or until golden brown. Remove from oven and allow to cool in tins.

Make the caramel sauce. Bring to boil milk, sugar and butter. Let simmer, stirring until it thickens, about 20 minutes. Pour the sauce over the pastry. Place in the fridge to set. Melt chocolate and pour over the caramel and then return to the fridge to set.


Choklad-Kola bakelser

250g vetemjöl
50g florsocker
nypa salt
150 g osaltat smör, kallt
1- 3 msk kallt vatten

kolasås
1 burk kondenserad mjölk
1 dl farinsocker
100 g smör

Blanda mjöl, florsocker, nypa salt och kallt smör till smulor. Häll i 1-3 matskedar kallt vatten, en matsked i taget, tills degen börjar komma samman, blanda med händerna. Ställ i kylskåp i 15 minuter.

Sätt ugnen på 200C. Smörj tio 8 cm bakelseformar. Fördela degen mellan formarna och tryck ut den. Nagga botten med en gaffel och flytta sedan formarna till frysen i 10 minuter. Lägg bakplåtspapper i varje form och fyll sedan med torkade bönor och grädda i ca 10-15 minuter. Ta bort bakplåtspapper och bönor och grädda i ytterligare 5-10 minuter eller tills gyllenebruna. Ta bort från ugnen och låt svalna.

Gör kolasås. Koka upp mjölk, socker och smör. Låt sjuda under omrörning tills den tjocknar, ca 20 minuter. Häll såsen i formarna. Ställ i kylen att stelna. Smält chokladen och häll över kolan och ställ återigen i kylskåpet för att stelna.