Kanelbullor
Deg
5 dl mjölk
1 paket färsk jäst / 2 påsar torrjäst
2 dl socker
½ msk kardemummaa
2 tsk salt
1 ägg
200 g smör eller
margarin, smält
ca. 15 dl mjöl
Fyllning
125-150 g smör
eller margarin
2 dl socker
mycket kanel
ägg till
pensling, pärlsocker
Smula ner jästen
i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli
fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan
resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp
med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen.
Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 60 minuter övertäckt.
Gör fyllningen.
Rör ihop smör, socker och kanel. Dela degen i två delar och kavla
ut degen till en rektangulär platta. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca
1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca
30 minuter. Pensla bullorna med ägg. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen
i 225 grader i 10-15 minuter.
Cinnamon Buns
Dough
5 dl milk
50 g yeast / 2
dried yeast
2 dl suger
½ tbsp ground cardamom
2 tsp salt
1 ägg
200 g butter,
melted
15 dl flour
Filling
125-150 g butter
2 dl suger
cinnamon
egg for brushing
the buns, pearl sugar
Heat milk to 37C.
Stir in yeast, melted butter, sugar, salt, and ground cardamom. Add flour into mixture until dough is firm
and pulls away from the side of your mixing. Cover the dough in the mixing bowl
with a clean towel and let rise until doubled, about an hour. Punch down the
dough, then remove from bowl. On a floured counter, knead dough lightly until
smooth and shiny.
Divide dough into
two halves. Roll each half of dough into a rectangle. Combine butter, sugar and cinnamon; spread evenly
over the 2 rectangles. Roll each rectangle crosswise. Using a sharp or serrated
knife, cut each cylinder into 1,5 cm thick slices. Place each slice into paper muffin cups and place on baking sheet. Cover with towel and allow to rise double
in size, about 30 minutes. Preheat oven to 225C. Brush risen cinnamon buns with egg wash and sprinkle with pearl sugar. Place in the middle of a preheated
oven and bake for 10-15 minutes, or until done.
4 Comments
Oh, nybakade med ett glas iskall mjölk till, kan det bli mycket godare än så?
ReplyDeleteDet är så gott med kanelbullar. Alldeles för länge sedan jag gjorde sådana.
ReplyDeleteCecilia: Javisst är det :)
ReplyDeleteDo you have a spam issue on this website; I also am
ReplyDeletea blogger, and I was curious about your situation; we have developed some nice methods and we are looking to trade strategies with others,
please shoot me an e-mail if interested.
Here is my blog: click here