Kål är en utmärkt källa till vitamin C och betakaroten. Kål är låg i
kalorier. I europeisk folkmedicin används kålblad för att behandla akut
inflammation.
Cabbage is an excellent source of vitamin C and beta-carotene. Cabbage
is low in calories. In
European folk medicine, cabbage leaves are used to treat acute inflammation.
Kålpirog
Botten
2 dl fullkornsvetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,5 tsk salt
1 äpple (Granny Smith)
125 g margarin
(kallt vatten)
Fyllning
500 g kål
2 lök
2 msk margarin
2 msk honung
1 msk citronsaft
1 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Gör först degen. Blanda mjöl och salt i en bunke. Skala och riv äpplet.
Tillsätt det rivna äpplet och margarinet i mjölblandningen. Rör runt tills allt
blandat. Om degen är smulig, ha i lite vatten. Rulla degen i plastfilm och
ställ i kylskåpet 1h.
Skala lök och skär i skivor. Strimla kålen. Sätt margarin i en kastrull
och låt smälta. Ha I löken och kålen och rör runt med en släv. Sänk värmen och
låt sjuda under lock ca 30 minuter, rör om då och då. När kålen är mjuk
tillsätt honung, citronsaft, mjöl, salt och svartpeppar. Låt sjuda ytterligare
en stund.
Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i två bitar och kavla bitarna till
runda cirklar, ca 2-3 mm tjocka. Flytta dem på bakplåtspapper och fördela
fyllningen på bottnarna. Lämna 2 cm tomt från kanterna. Vänd kanterna över
fyllningen och pensla kanterna med ägg. Grädda i ugnen ca 15-20 minuter.
Cabbage Pasty
Crust
2 dl whole meal flour
1 dl gram flour
0,5 tsp salt
1 apple (Granny Smith)
125 g margarine
(cold water)
Filling
500 g cabbage
2 onion
2 tbsp margarine
2 tbsp honey
1 tbsp lemon juice
1 tbsp flour
0,5 tsp salt
0,5 tsp black pepper
First, make the dough. Mix flour and salt in a bowl. Peel and grate the
apple. Add the grated apple and margarine into flour mixture. Stir until all
mixed. If dough is crumbly, add a little water. Roll the dough in clingfilm and
refrigerator for 1 hour.
Peel onions and cut into slices. Shred cabbage. Place margarine in a
saucepan and let it melt. Put the onions and cabbage in the saucepan and stir
with a slave. Reduce heat and simmer about 30 minutes, stirring occasionally.
When the cabbage is soft, add honey, lemon juice, flour, salt and black pepper.
Let simmer for a while.
Preheat the oven to 225 degrees. Divide the dough into two pieces and
roll the pieces into round circles, about 2-3 mm thick. Move them on parchment
paper and spread the filling on bottoms. Leave 2 cm empty from the edges. Turn
the edges over the filling and brush edges with egg. Bake in oven for 15-20
minutes.
8 Comments
Vilken härlig blogg du har!
ReplyDeleteHittade den precis.
Kram
Tårtspecialisten: Tack! Och vad roligt att du hittade hit. Jag skall nu komma på besök till din blogg :) Kram
ReplyDeleteI have seen but never tasted this dish. Your post has made me curious enough to give it a try. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteMary: If you like cabbage, then this is a recipe to try :) Hugs.
ReplyDeleteMielenkiintoinen resepti! Tata taytyy kokeilla :-)
ReplyDeleteoj det här såg gott ut, måste testa ! :D
ReplyDeleteMaria: Kokeile ihmeessä :)
ReplyDeleteKarin: Ja det skall du göra :)
Good day! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm absolutely enjoying your blog and look forward to
ReplyDeletenew posts.
My web page ... cash advance memphis