Pastejdeg
250 g smör
250 g kvark
250 g mjöl (ca 4 dl)
ev. 1 tsk bakpulver
Blanda kvark och smör till en slät massa. Tillsätt mjölet,
rör om försiktigt. Blanda bara tillräckligt för att få ingredienserna blandade.
Forma degen till en platt fyrkant, packa in den i plastfolie och placera i
kylskåp för att stelna. Degen kan lagas ett par dagar i förväg. Förvara degen i
kylskåp, insvept i plastfolie.
Sätt
ugnen på 225 grader. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Sporra degen
till fyrkanter, ca 8 x 8 cm. Sporra ett jack i varje hörn ca 3 cm in mot
mitten. Lägg en klick plommonmarmelad mitt på. Vik upp vartannat hörn mot mitten
och tryck ihop försiktigt. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggula och grädda mitt i
ugnen ca 10-15 min. Pudra över florsocker före servering.
Plommon fyllning
1 dl torkade, utkärnade plommon
0,5-1 dl vatten
0,5 dl socker
Lägg torkade plommon i en liten kastrull. Häll över socker
och vatten. Låt blandningen koka upp, sänk sedan värmen. Lägg på lock och låt
blandningen sjuda försiktigt, tills frukten har mjuknat ordentligt, cirka 15
till 20 minuter. Rör då och då för att förhindra att blandningen inte fastnar
eller bränner i pannan. Mosa blandningen med en mixer.
Pastry Dough
250 g butter
250 g quark
250 g flour
1 tsp baking powder
Bring the butter to room temperature. Mix the quark with a
fork until smooth. Blend the softened butter thoroughly with the quark by hand.
You can use a fork, a spoon or your clean hands. Add the flour, stirring
gently. Mix just enough to get the ingredients blended. Shape the dough into a
flat square, wrap it in plastic wrap and place in refrigerator to harden. The dough may be prepared a couple of days in advance. Store
the dough in refrigerator, wrapped in plastic.
Dust a parchment paper lightly with flour, place the dough on it, dust
it with flour and top with another parchment paper. Roll out the dough into a
square approximately 5 mm thick. Cut the dough with a cookie wheel into equal-sized squares,
about 8 × 8 cm in size. Cut the corners of each little square into the middle around 3 cm. Put approximately
1 tablespoon of plum filling in the middle of each square. Fold every second
tip of the slit corners towards the centre to form a pinwheel-shape and press
the tips together firmly. Brush the pastries lightly with egg yolk and bake at
225 °C for about 10 - 15 minutes or until they are golden brown and slightly
puffed. Dust with icing sugar before serving.
Plum filling
1 dl pitted dried prunes
0,5-1 dl water
0,5 dl sugar
2 Comments
Jättegott är det med finska julstjärnor, du kör med samma recept som jag. Lättkavlad deg och goda bakverk. Tack för dina trevliga recept.
ReplyDeleteMervi
Mervi: Ja det är det :) Och tack för dina snälla ord!
ReplyDelete