Jag äter glass året runt, men visst smakar glass lite bättre på sommaren. Jag gjorde denna goda vaniljglass med jordgubbsås och digestivesmul. Krämig, len och knaprig i en och samma tugga. Mums! Gillar du glass?

I eat ice cream all year round, but of course ice cream tastes a little better in the summer. I made this delicious vanilla ice cream with strawberry sauce and digestive crumbs. Creamy, smooth and crunchy in one bite. Yum! Do you like ice-cream?


Vaniljglass med Jordgubbsås & Digestivesmul


Jordgubbsås:

2 dl färska jordgubbar, halverade

1 dl vatten

0,5 dl socker

0,5 tsk citronsaft

0,5 msk majsstärkelse


Digestivesmul:

5 st digestivekex, krossade

1 msk socker

en nypa kanel

3 msk smör, smält


Vaniljglass, hemgjord eller köpt


Jordgubbssås:

Lägg jordgubbar, vatten, socker och citronsaft i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Blanda majsstärkelsen med lite vatten och rör ner det i kastrullen. Låt blandningen sjuda ytterligare i en minut eller tills den börjar tjockna. Ta av från värmen och låt svalna helt i kylen.


Digestivesmul:

I en stekpanna smält smöret och blanda sedan i digestivesmulor, socker och kanel. Stek i några minuter och blanda runt några gånger. Låt svalna.


Blanda jordgubbsåsen och digestivesmulet med vaniljglass. Ställ i frysen innan servering. 



Vanilla Ice Cream with Strawberry Sauce & Digestive Crumble


Strawberry Sauce:

2 dl fresh strawberries, halved

1 dl water

0.5 dl sugar

0.5 tsp lemon juice

0.5 tbsp cornstarch


Digestive Crumble:

5 digestive biscuits, crushed

1 tablespoon of sugar

pinch of cinnamon

3 tablespoons butter, melted


Vanilla ice cream, homemade or bought


Strawberry Sauce:

Place strawberries, water, sugar and lemon juice in a saucepan. Bring to a boil and let simmer for 10 minutes. Mix the cornstarch with a little water and stir it into the saucepan. Let the mixture simmer for another minute or until it starts to thicken. Remove from the heat and leave to cool completely in the fridge.


Digestive Crumble:

In a frying pan, melt the butter and then mix in digestive crumbs, sugar and cinnamon. Fry for a few minutes and mix around a few times. Let cool.


Mix the strawberry sauce and digestive crumble with the vanilla ice cream. Place in the freezer before serving.