Rhubarb Crumble Cake
Crumble:
30 g butter, cold
2 tbsp light brown sugar
2 tbsp plain flour
2 tbsp rolled oats
1 tbsp almond meal
0.5 tsp ground cinnamon
Cake:
70 g butter, softened
1 1/4 dl caster sugar
1 egg
0.5 tsp vanilla extract
1 3/4 dl plain flour
3/4 tsp baking powder
one pinch of salt
0.5 dl buttermilk
1 small rhubarb, trimmed, chopped into 1 cm pieces
To make crumble topping, mix all ingredients in a bowl into crumbs. Stir together the butter and sugar. Add the egg and vanilla, stir well. Then add the dry ingredients and buttermilk to a smooth batter. Spoon the batter into a small springform pan lined with parchment paper. Sprinkle with rhubarb and then top with the crumble topping. Bake for about 40 minutes. Let the cake cool in the pan.
Rabarber Smulkaka
Smuldeg:
30 g smör, kallt
2 msk ljust farinsocker
2 msk vetemjöl
2 msk havregryn
1 msk mandelmjöl
0,5 tsk mald kanel
Kaka:
70 g smör, mjukt
1 1/4 dl strösocker
1 ägg
0,5 tsk vaniljextrakt
1 3/4 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
en nypa salt
0,5 dl kärnmjölk
1 liten rabarber, putsad, skuren i 1 cm bitar
Börja med att blanda ihop ingredienserna till smuldegen i en skål. Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och vaniljen, rör om väl. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och kärnmjölken och blanda till en slät smet. Häll smeten i en liten springform klädd med bakplåtspapper. Strö över rabarber och toppa sedan med smuldegen. Grädda i ca 40 minuter. Låt kakan svalna.
1 Comments
Så gott med rabarber!
ReplyDelete