Aquafaba används i veganska bakverk istället för ägg. Aquafaba är vätskan som finns i en burk kikärter. Man kan även baka maränger med aquafaba och som jag gjort chokladmousse. Moussen blev väldigt god och är så fluffig. 

Aquafaba is used in vegan pastries instead of eggs. Aquafaba is the liquid found in a jar of chickpeas. You can also bake meringues with aquafaba and as I made chocolate mousse. The mousse was very good and is so fluffy.


Vegansk Chokladmousse med Aquafaba


2 dl aquafaba (kikärtsspad)

2 msk florsocker

120 g mörk choklad (70%), smält

en nypa salt


Vispa aquafaban till ett fluffigt skum, som maräng. Tillsätt florsocker och vispa lite till. Blanda försiktigt i den smälta chokladen och en nypa salt. Häll blandningen i portionsglas och ställ i kylskåpet innan servering, ca 1-2h. Toppa med t.ex choklad.



Vegan Chocolate Mousse with Aquafaba


2 dl aquafaba (chickpea brine)

2 tbsp icing sugar

120 g dark chocolate (70%), melted

a pinch of salt


Whisk the aquafaba to a fluffy foam, like meringue. Add icing sugar and whisk a little more. Gently stir in the melted chocolate and a pinch of salt. Pour the mixture into serving glasses and place in the refrigerator before serving, about 1-2 hours. Top with eg. chocolate.