Idag är den min födelsedag och det var en självklarhet för mig att baka "Skrynkliga Kakan", som vi kallar den. Det är min farmor som introducerat kakan till oss, då hon bott en lång tid i Norge och där är denna kaka populär. Den heter egentligen Världens Bästa Tårta. Och så otroligt god är den. Fyllningen har smak av rom, då jag använder romessens, men har man inte det då kan man utesluta det. Nu skall vi ta cyklarna till en stor park och avnjuta en födelsedagspicknick :) Ha en fin dag allesamman! 

Today is my birthday and I baked one of my favourite cakes, "Wrinkled Cake", as we call it. It is my grandmother who introduced the cake to us, as she lived for a long time in Norway and there this cake is popular. It's actually called the World's Best Cake. And it's so incredibly good. The filling has a taste of rum, as I use rum essence, but if you do not have it then you can exclude it. Now we will take the bikes to a big park and enjoy a birthday picnic :) Have a nice day everyone!


World's Best Cake

Serves 12


Cake:

100 g butter

1 1/4 dl sugar

4 egg yolks

160 g flour, (2.5 dl)

1 tsp baking powder

1 tsp vanilla sugar

3 tbsp milk


Meringue:

4 egg whites

pinch of salt

2 dl sugar


Filling:

3 dl custard

3 dl whipping cream

rum essence


Preheat the oven to 175 degrees C. Line a baking pan with parchment paper and lightly grease the paper.


To make the cake, beat the butter and sugar until fluffy. Add egg yolks, one at a time, whisking well.


Add the flour, baking powder, vanilla sugar and milk to the egg mixture. Stir until smooth. Spread the batter into the parchment paper.


In a separate bowl, beat the egg whites with a pinch of salt until stiff. Gradually add the sugar and continue to beat until stiff peaks form.


Using a spatula, carefully spread the meringue on top of the cake batter. Bake for 25-30 minutes, until the meringue is dry and has turned golden. Let the cake cool in the pan.


To make the filling, whip the cream and then fold in custard and rum. When the cake has cooled, cut it in half vertically. Place one half on a platter. Spread the filling over this, then top with the remaining half of the cake.



Världens Bästa Tårta

Serverar 12


Kaka:

100 g smör

1 1/4 dl socker

4 äggulor

160 g mjöl (ca. 2,5 dl)

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

3 msk mjölk


Maräng:

4 äggvitor

nypa salt

2 dl socker


Fyllning:

3 dl vaniljkräm

3 dl vispgrädde

romessens


Värm ugnen till 175 grader C. Klä en bakform med bakplåtspapper och smörj papperet lätt.


För att göra kakan, vispa smör och socker tills fluffigt. Tillsätt äggulor, en i taget, vispa väl. Tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mjölk i äggblandningen. Rör om tills det är jämnt. Bred smeten på bakplåtspapperet.


Vispa äggvitorna i en separat skål med en nypa salt tills de blir styva. Tillsätt gradvis sockret och fortsätt att vispa tills styva toppar bildas.


Bred försiktigt marängen ovanpå kaksmeten med hjälp av en spatel. Baka i 25-30 minuter tills marängen är torr och har blivit gyllene. Låt kakan svalna i formen.


För att göra fyllningen, vispa grädden och blanda sedan i vaniljkräm och rom.

När kakan har svalnat, dela den på mitten. Lägg ena halvan på ett fat. Bred på fyllningen och lägg sedan på den andra halvan av kakan.