World's Best Cake
Serves 12
Cake:
100 g butter
1 1/4 dl sugar
4 egg yolks
160 g flour, (2.5 dl)
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla sugar
3 tbsp milk
Meringue:
4 egg whites
pinch of salt
2 dl sugar
Filling:
3 dl custard
3 dl whipping cream
rum essence
Preheat the oven to 175 degrees C. Line a baking pan with parchment paper and lightly grease the paper.
To make the cake, beat the butter and sugar until fluffy. Add egg yolks, one at a time, whisking well.
Add the flour, baking powder, vanilla sugar and milk to the egg mixture. Stir until smooth. Spread the batter into the parchment paper.
In a separate bowl, beat the egg whites with a pinch of salt until stiff. Gradually add the sugar and continue to beat until stiff peaks form.
Using a spatula, carefully spread the meringue on top of the cake batter. Bake for 25-30 minutes, until the meringue is dry and has turned golden. Let the cake cool in the pan.
To make the filling, whip the cream and then fold in custard and rum. When the cake has cooled, cut it in half vertically. Place one half on a platter. Spread the filling over this, then top with the remaining half of the cake.
Världens Bästa Tårta
Serverar 12
Kaka:
100 g smör
1 1/4 dl socker
4 äggulor
160 g mjöl (ca. 2,5 dl)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk mjölk
Maräng:
4 äggvitor
nypa salt
2 dl socker
Fyllning:
3 dl vaniljkräm
3 dl vispgrädde
romessens
Värm ugnen till 175 grader C. Klä en bakform med bakplåtspapper och smörj papperet lätt.
För att göra kakan, vispa smör och socker tills fluffigt. Tillsätt äggulor, en i taget, vispa väl. Tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mjölk i äggblandningen. Rör om tills det är jämnt. Bred smeten på bakplåtspapperet.
Vispa äggvitorna i en separat skål med en nypa salt tills de blir styva. Tillsätt gradvis sockret och fortsätt att vispa tills styva toppar bildas.
Bred försiktigt marängen ovanpå kaksmeten med hjälp av en spatel. Baka i 25-30 minuter tills marängen är torr och har blivit gyllene. Låt kakan svalna i formen.
För att göra fyllningen, vispa grädden och blanda sedan i vaniljkräm och rom.
När kakan har svalnat, dela den på mitten. Lägg ena halvan på ett fat. Bred på fyllningen och lägg sedan på den andra halvan av kakan.
2 Comments
Det låter ju supergott!
ReplyDeleteTack snälla du!
Delete