Gillar du knaprig granola? Det gör jag och jag gillar när den hålls knaprig även om man häller den på yoghurt. Den här är precis så som jag vill ha den och den är gjord på kikärter, havregryn och sötning. Mums! 

Do you like crispy granola? I do and I like it when it stays crispy even if you pour it on yoghurt. This one is exactly the way I want it and it is made with chickpeas, oatmeal and sweetener. Yum!


Granola med Kikärter, Jordnötssmör och Pepparkaka


2 dl kokta kikärtor

1 dl havregryn

2,5 msk fibersirap (eller annat sötningsmedel)

1,5 msk jordnötssmör

2 tsk pepparkakskrydda

en nypa salt


Mixa i en matberedare kikärtorna och havregrynen till en torr blandning. Blanda sedan i sirap, jordnötssmör, pepparkakskrydda och salt. Smaka av och tillsätt mera sötning vid behov. Smula blandningen på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 150 C grader i ca 40 minuter eller tills knaprigt. Blanda efter halva tiden. Låt svalna och förvara i en lufttät burk. 



Granola with Chickpeas, Peanut Butter and Gingerbread


2 dl cooked chickpeas

1 dl oats

2.5 tbsp fiber syrup (or other sweetener)

1,5 tbsp peanut butter

2 tsp gingerbread spice

a pinch of salt


In a food processor, mix the chickpeas and oats to a dry mixture. Then mix in the syrup, peanut butter, gingerbread spice and salt. Taste the mixture and add more sweetening if needed. Crumble the mixture onto a baking sheet covered with baking paper. Roast in the oven at 150 C degrees for about 40 minutes or until crunchy. Mix halfway through. Allow to cool and store in an airtight jar.