Vispgröt ger mig så fina barndomsminnen. Mamma lagade det ofta när vi var barn och det har alltid varit en favorit. Vi åt vispgröten ljummen med socker och mjölk. Jag ville dock inte ha mjölk till. Så otroligt gott. Nu hade jag inte mannagryn eller lingon hemma, men jag använde rågmjöl, memmamalt och tranbär och vinbär. Och konstigt nog är smaken ganska så lik vanlig vispgröt. Den blev kanske inte lika fluffig som vispgröt gjord på mannagryn, men man kan tillsätta lite mjölk när man vispar den om man så vill. Nu åt jag den kall med socker och mandelmjölk. Gott!
Whipped Porridge gives me such fond childhood memories. Mom often cooked it when we were kids and it has always been a favorite. We ate the whipped porridge lukewarm with sugar and milk. However, I did not want any milk. So incredibly good. Now I did not have semolina or lingonberries at home, but I used rye flour, rye flour, rye malt and cranberries and currants. And strangely enough, the taste is quite similar to the ordinary whipped porridge. It may not be as fluffy as whipped porridge made on semolina, but you can add a little milk when you whip it if you want. Now I ate it cold with sugar and almond milk. So good!
Råg-Malt Vispgröt
0,5 l vatten
2 dl lingon
3/4 dl rågmjöl
3 msk Tuoppi memma- och brödmalt
0,5 dl socker
en nypa salt
Lägg vatten och lingon i en kastrull. Koka upp och tillsätt rågmjöl och malt lite åt gången och vispa samtidigt. När gröten kokar på nytt, sänk värmen och låt sjuda i en timme. Rör runt ofta under kokningen. Smaksätt med socker och salt. Låt gröten svalna och ställ sedan i kylskåpet. Vispa den svalna gröten med en elvisp fluffigt i ca 10 minuter.
Rye-Malt Whipped Porridge
0.5 l water
1 dl lingonberries
3/4 dl rye flour
3 tbsp Tuoppi memma and bread malt
0.5 dl sugar
a pinch of salt
Put water and lingonberries in a saucepan. Bring to a boil and add rye flour and malt little at a time and whisk at the same time. When the porridge boils again, lower the heat and let simmer for an hour. Stir frequently during cooking. Season with sugar and salt. Let the porridge cool and then place in the fridge. Whisk the cooled porridge with an electric whisk fluffy for about 10 minutes.
4 Comments
Älskar vispgröt, men alltid gjort med mannagryn. Vilken intressant version du har lagat:)
ReplyDeleteJa, vi har alltid också gjort på mannagryn, men denna version är också riktigt god.
DeleteJag har aldrig hört talas om vispgröt. Klappgröt har jag ätit som barn någon enstaka gång och det är väl nåt liknande? Ha en fin dag!
ReplyDeleteJa, klappgröt är samma. I Finland heter den vispgröt :)
DeleteTack detsamma!