En len och mjuka chokladkaka med bitar av choklad och salkolapasta. Hur låter det? Jag bakar gärna med choklad för att det bara är så gott, men ibland vill jag förstås ha syrliga smaker och då brukar det bli citron eller andra fräscha smaker. Men choklad är nog en av mina favoriter att ha i bakverk.

A smooth and soft chocolate cake with pieces of chocolate and salted caramel paste. How does that sound? I like to bake with chocolate because it's just so good, but sometimes I want to have tart flavors and then it usually bake with lemon or other fresh flavors. But chocolate is probably one of my favorites to have in pastries.


Chocolate Cake with Salted Caramel

0.5 dl cocoa powder
0.5 dl boiling water
1 dl quark 
40 g butter, melted
1 tbsp oil
1 egg, at room temperature
1 dl coconut sugar
0.5 dl stevia sugar
2 dl wheat flour
1 tsp baking powder
one pinch of salt
70 g chocolate chunks
salted caramel spread

Preheat oven to 175 C. Line a muffin pan with 10 cupcake liners.
In a bowl stir together the cocoa powder and boiling water to form a smooth paste. Add the quark, butter, oil and egg. Then add the rest of the ingredients. Do not overmix. Spoon the batter into the prepared muffin pan and add dollops of salted caramel spread and chocolate chunks. Bake for about 15 minutes.



Chokladkaka med Saltkola

0,5 dl kakaopulver
0,5 dl kokande vatten
1 dl kvarg
40 g smör, smält
1 msk olja
1 ägg, vid rumstemperatur
1 dl kokossocker
0,5 dl stevia socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
70 g chokladbitar
saltkolapasta

Värm ugnen till 175 C. Lägg ca 10 st muffinsformar i en muffinsplåt. I en skål blanda kakaopulver och kokande vatten till en slät pasta. Tillsätt kvarg, smör, olja och ägg. Lägg sedan i resten av ingredienserna. Övermixa inte. Häll smeten i en lite kakform och toppa med klickar av saltkolapasta och chokladbitar. Grädda i ca 15 minuter.