Att baka kakor med smaksatta med te är gott, men ibland tycker jag att det kan bli för svag smak. I denna kaka lönar det sig att göra starkt te och gärna använda lösteet i smeten också. Även om jag gjorde starkt te skulle jag ha önskat en mer intensiv smak. Den här kakan är inte alltför söt. 

Baking cakes with flavored with tea is good, but sometimes I think they get a too weak taste. In this cake it is worthwhile to make a strong tea and preferably use the loose tea in the batter as well. Although I made strong tea I would have liked a more intense taste. This cake is not too sweet.


Vegan Earl Grey Cake

1 dl unsweetened almond milk
3/4 tbsp loose leaf earl grey tea

2 dl wheat flour
1 dl stevia sugar
1 tbsp cornstarch
3/4 baking powder
one pinch of salt
2 tbsp oil
0.5 dl vegan yogurt
1 dl prepared tea milk

Glaze:
prepared earl grey tea
powdered sugar

Heat the oven to 175 ºC and grease a loaf pan. Warm the milk and  add the tea and steep for 5 minutes. In a bowl stir together flour, sugar, cornstarch, baking powder and salt. Add oil, yoghurt and the milk tea (reserve 1 tbsp for the glaze) and stir until smooth. I added 1 tsp of the tea leafs to the batter. Pour the batter into the prepared loaf pan and bake for 50-60 minutes, or until a tester comes out of the center clean or with a few crumbs.

Glaze: Stir together the reserved tea with powdered sugar into a thick but pourable glaze. Pour the glaze over the cooled cake.



Vegan Earl Grey Kaka

1 dl osötad mandelmjölk
3/4 msk löste earl grey

2 dl vetemjöl
1 dl steviasocker
1 msk majsstärkelse
3/4 bakpulver
en nypa salt
2 msk olja
0,5 dl vegansk yoghurt
1 dl beredd te

Glasyr:
earl grey te
florsocker

Värm ugnen till 175 ºC och smörj en brödform. Värm mjölken och tillsätt teet och låt dra i 5 minuter. I en skål blanda mjöl, socker, majsstärkelse, bakpulver och salt. Tillsätt olja, yoghurt och teet (spara 1 msk för glasyren) och rör om tills en jämn smet. Jag blandade även i 1 tsk av tebladen i smeten. Häll smeten i brödformen och grädda i ca 25 minuter. 

Glasyr: Rör ihop det sparade teet med florsocker till en tjock men hällbar glasyr. Häll glasyren över den svalnade kakan.