Jag gillar bakverk med citrusfrukter. I denna kaka har jag apelsin och ricotta vilket ger en god och len smak. Apelsinfrostingen är inte så söt så smaka på den och tillsätt eventuellt mera florsocker. Förvara kakan in kylen.

I like baked goodies with citrus fruits. In this cake I have orange and ricotta which gives a good and smooth taste. The orange frosting is not so sweet, so taste it and add more icing sugar if needed. Keep the cake in the fridge.


Apelsinkaka med Mandelmassa

75 g smör, rumsvarmt
100 g mandelmassa, grovriven
2 stora ägg
1 dl socker
0,5 apelsinskal
100 g ricotta
3/4 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

Apelsinfrosting:
100 g färskost, tex philadelphiaost
3/4 dl florsocker
2 tsk saft av apelsin

Sätt ugnen på 175°. Klä en bakform, 20 cm, med bakpapper i botten och på kanterna. Vispa ihop smör och mandelmassa. Tillsätt socker och äggen ett i taget under vispning. Blanda i apelsinskal, ricotta, mjöl och bakpulver. Häll smeten i formen och baka kakan i 25–30 minuter. Låt svalna i formen. 
Apelsinfrosting: Rör ihop färskost, florsocker och apelsinsaft. Bred över kakan.



Orange Cake with Almond Paste

75 g butter, room temp.
100 g almond paste, grated
2 large eggs
1 dl sugar
0.5 orange zest
100 g ricotta
3/4 dl wheat flour
3/4 tsp baking powder

Orange frosting:
100 g cream cheese, eg philadelphia
3/4 dl icing sugar
2 tsp juice of an orange

Set the oven to 175 °. Line a baking pan, 20 cm, with baking paper in the bottom and on the edges. Beat together butter and almond paste. Add the socker and eggs one at a time while whisking. Mix in orange zest, ricotta, flour and baking powder. Pour the batter into the baking pan and bake the cake for 25-30 minutes. Allow to cool in the pan.
Orange frosting: Stir together cream cheese, icing sugar and orange juice. Spread on the cake.