Jag hittade ett brödrecept inne hos Healthy Chef och det lät så gott att jag ville baka det. Jag gjorde halva receptet och jag hade en lite för stor form så brödet blev ganska lågt, men det påverkar inte smaken. Brödet blev jättegott och är naturligt glutenfritt och proteinrikt. Receptet nedan är för en hel sats.

I found a bread recipe at Healthy Chef and it sounded so good I wanted to bake it. I made half the recipe and I had a little too big baking pan so the bread became quite small, but it did not affect the taste. The bread is delicious and is naturally gluten-free and protein-rich. 



Gluten-Free Quinoa & Chia Bread

300 g whole uncooked quinoa seeds
60 g whole chia seeds
2.5 dl water (use half to soak chia seeds and the other half to combine in the food processor)
0.5 dl olive oil
0.5 tsp baking powder
0.5 tsp sea salt

Soak quinoa in plenty of cold water overnight in the fridge.
Soak chia seeds in 1.25 dl water until gel like – this can be done overnight as well, but just give it a few stirs at the beginning.

Drain the quinoa and rinse really well through a sieve. Place the quinoa into a food processor. Add chia gel, 1.25 dl of water, olive oil, baking powder and sea salt. Mix in a food processor for 2-3 minutes. The bread mix should resemble a batter consistency with some whole quinoa still left in the mix.
Spoon into a loaf tin lined with baking paper on all sides and the base. Bake at 160 C for about 1.5 hours until firm to touch and bounces back when pressed with your fingers.

Remove from the oven and cool for 30 minutes in the tin… then remove from the  tin and cool completely on a rack. The bread should be slightly moist in the middle and crisp on the outside. Cool completely before eating.
Store wrapped in the fridge for up to 1 week  (Can be frozen for up to 3 months).



Glutenfritt Quinoa & Chia Bröd

300 g okokta Quinoafrön
60 g chiafrön
2,5 dl vatten (använd hälften till chiafrön och den andra hälften till själva smeten)
0,5 dl olivolja
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk havssalt

Blötlägg quinoa i kallt vatten över natten i kylskåp. Skölj quinoan i en sil noggrant. Lägg chiafrön i 1,25 dl vatten tills ett gelé bildas. Lägg quinoa i en matberedare tillsammans med chia gelé, 1,25 dl vatten, olivolja, bakpulver och havsalt.

Blanda i 2-3 minuter. Blandningen borde ha en smet konsistens. Häll smeten i en brödform klädd med bakpapper på sidorna och i botten. Grädda brödet i 160 C i ca. 1,5 timme tills fast.

Avlägsna från ugnen och låt svalna i 30 minuter i formen. Ta bort brödet ur formen och låt svalna helt. Brödet håller i kylskåpet i upp till 1 vecka (Kan frysas i upp till 3 månader).