Banankaka är bra att baka då man har bananer som har blivit så bruna att ingen vill äta dem. Egentligen äter jag inte så ofta banan bara så där, eller om jag gör det skall bananen helst vara lite omogen, då har den ett tuggmotstånd som jag gillar. Men banan i bakverk, smoothies, glass och i maträtter är jättegott. 

Banana bread is great to bake when you have bananas that have become so brown that no one wants to eat them. Actually I do not eat bananas very often just like that, or if I do, I want them to be a little unripe. But to add banana in baked goodies, smoothies, ice cream and savoury dishes is delicious.


Vegan and Gluten-Free Banana Bread

4 bananas, mashed
1 dl coconut sugar (1/2 cup)
1 dl coconut oil (1/2 cup)
3 tbsp soy yogurt
3 dl gluten-free flour * (1 1/4 cup)
2 tsp cinnamon
1.5 tsp baking powder
1 tsp vanilla

Preheat the oven to 175 C degrees. Stir together the bananas, coconut sugar, oil and yogurt. Then add the flour, cinnamon, baking powder and vanilla and stir until smooth. Pour the batter into a loaf pan lined with parchment paper. Bake for 30 minutes or till a toothpick inserted in the bread comes out clean.

*
5 dl brown rice flour
1 1/4 dl potato flour
3 tbsp tapioca starch
3 tbsp coconut flour
1.5 tsp xanthan gum


Vegan och Glutenfri Banankaka

4 bananer, mosade
1 dl  kokossocker
1 dl kokosnötolja
3 msk sojayoghurt
3 dl glutenfritt mjöl *
2 tsk kanel
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vanilj

Värm ugnen till 175 C grader. Rör ihop bananer, kokossocker, olja och yoghurt. Tillsätt sedan mjöl, kanel, bakpulver och vanilj och rör om tills slät. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper. Grädda i 30 minuter eller tills en tandpetare som införs i brödet kommer ut ren.

*
5 dl brunt rismjöl
1 1/4 dl potatismjöl
3 msk tapiokastärkelse
3 msk kokosmjöl
1,5 tsk xanthangummi