Have you heard about seitan and maybe you've eaten it? For me, seitan is new, I've heard about it but never tried it. So I bought a bag of wheat gluten and made it myself. You can also make seitan from wheat flour, but you have to first clear away all the starch from wheat flour so that only gluten remains. You do this by kneading wheat dough (flour and water) in a water bath. Wheat gluten contains 75-80% protein. Seitan is used as a meat substitute and it has a meat-like texture.
Seitan
5 dl wheat gluten
1-2 tsp garlic powder
1 tsp marjoram
2 tbsp soy sauce
10 dl vegetable stock
Combine wheat gluten, garlic powder and marjoram in a bowl.
Stir in soy sauce and 2,5 dl vegetable
stock until dough forms, adding more broth if necessary. Knead dough in bowl
with a spoon or by hands for 3 minutes, or until elastic. Shape into two
loaves.
Place the loaves in a large saucepan, and add remaining
vegetable stock and enough water to cover seitan. Cover, and bring to a boil.
Reduce heat to medium-low, and simmer for 30-45 minutes or until seitan is
firm. Remove from the heat, and let cool. Cut into pieces and serve as it is or
marinate it, use it in sauces...
Seitan
5 dl vetegluten
1-2 tsk vitlökspulver
1 tsk mejram
2 msk soja
10 dl grönsaksbuljong
Kombinera vetegluten, vitlökspulver och mejram i en skål.
Rör i soja och 2,5 dl grönsaksbuljong tills en deg formas, lägg till mer buljong
om det behövs. Knåda degen i skålen med en sked eller med händerna i 3 minuter eller tills elastisk. Forma till två limpor.
Placera limporna i en stor kastrull och tillsätt resterande
grönsaksbuljong och tillräckligt med vatten för att täcka seitan. Lägg på lock
och koka upp. Sänk värmen till medium-låg, och låt sjuda i 30-45 minuter eller
tills seitan är fast. Ta bort från värmen och låt svalna. Skär i bitar och
servera som den är eller marinera den, använd den i såser...
12 Comments
Häftigt 😃 var det gott? Kram Sofia
ReplyDeleteJa, det var riktigt gott. Man måste våga krydda ordentligt :) Kram!
DeleteCoolt att göra seitan själv. Visste inte att det var så enkelt! :)
ReplyDeleteJa, verkligen enkelt. Jag kommer att fortsätta experimentera med det.
DeleteJag har lagat och också köpt seitan några gånger-Det år ju lätt att själv göra seitan,men eftersom vatten är så dyrt och värdefullt här ,så köper jag färdig seitan nuförtiden.Eller vetegluten som du.
ReplyDeleteJa, visst är det enkelt att göra.
DeleteAldrig hört talas om!
ReplyDelete:)
DeleteJag har hört talas om det men faktiskt aldrig provat. Ska köpa om jag springer på det i affären, för jag vill gärna testa det!
ReplyDeleteJa, det är kul att testa nya saker.
DeleteAjajaj! Inget för oss som är glutenintoleranta med andra ord! Låter annars som en rolig och spännande grej. Kram!
ReplyDeleteNej, detta är verkligen inget för glutenintoleranta. Kram!
Delete