Monday, February 23, 2015

Seitan

Har du hört om seitan och kanske du har ätit det? För mig är seitan helt nytt, jag har hört om det men aldrig smakat. Så jag köpte en påse vetegluten och testade att göra det själv. Man kan även göra seitan på vetemjöl, men då måste man först rensa bort all stärkelse från vetemjölet så att det bara blir gluten kvar. Det gör man genom att knåda en vetedeg (mjöl och vatten) i vattenbad. Vetegluten innehåller 75-80 % protein. Seitan används som ersättning för kött och den har en köttliknande konsistens. 

Have you heard about seitan and maybe you've eaten it? For me, seitan is new, I've heard about it but never tried it. So I bought a bag of wheat gluten and made it myself. You can also make seitan from wheat flour, but you have to first clear away all the starch from wheat flour so that only gluten remains. You do this by kneading wheat dough (flour and water) in a water bath. Wheat gluten contains 75-80% protein. Seitan is used as a meat substitute and it has a meat-like texture.



Seitan 

5 dl wheat gluten
1-2 tsp garlic powder
1 tsp marjoram
2 tbsp soy sauce
10 dl vegetable stock

Combine wheat gluten, garlic powder and marjoram in a bowl. Stir in soy sauce and  2,5 dl vegetable stock until dough forms, adding more broth if necessary. Knead dough in bowl with a spoon or by hands for 3 minutes, or until elastic. Shape into two loaves.

Place the loaves in a large saucepan, and add remaining vegetable stock and enough water to cover seitan. Cover, and bring to a boil. Reduce heat to medium-low, and simmer for 30-45 minutes or until seitan is firm. Remove from the heat, and let cool. Cut into pieces and serve as it is or marinate it, use it in sauces...

 

Seitan

5 dl vetegluten
1-2 tsk vitlökspulver
1 tsk mejram
2 msk soja
10 dl grönsaksbuljong

Kombinera vetegluten, vitlökspulver och mejram i en skål. Rör i soja och 2,5 dl grönsaksbuljong tills en deg formas, lägg till mer buljong om det behövs. Knåda degen i skålen med en sked eller med händerna i 3 minuter eller tills elastisk. Forma till två limpor.

Placera limporna i en stor kastrull och tillsätt resterande grönsaksbuljong och tillräckligt med vatten för att täcka seitan. Lägg på lock och koka upp. Sänk värmen till medium-låg, och låt sjuda i 30-45 minuter eller tills seitan är fast. Ta bort från värmen och låt svalna. Skär i bitar och servera som den är eller marinera den, använd den i såser...

12 comments:

  1. Häftigt 😃 var det gott? Kram Sofia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det var riktigt gott. Man måste våga krydda ordentligt :) Kram!

      Delete
  2. Coolt att göra seitan själv. Visste inte att det var så enkelt! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, verkligen enkelt. Jag kommer att fortsätta experimentera med det.

      Delete
  3. Jag har lagat och också köpt seitan några gånger-Det år ju lätt att själv göra seitan,men eftersom vatten är så dyrt och värdefullt här ,så köper jag färdig seitan nuförtiden.Eller vetegluten som du.

    ReplyDelete
  4. Jag har hört talas om det men faktiskt aldrig provat. Ska köpa om jag springer på det i affären, för jag vill gärna testa det!

    ReplyDelete
  5. Ajajaj! Inget för oss som är glutenintoleranta med andra ord! Låter annars som en rolig och spännande grej. Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej, detta är verkligen inget för glutenintoleranta. Kram!

      Delete