Saturday, January 24, 2015

Wholewheat Naan

Naan är verkligen gott och jag tycker att man nästan får lika goda hemmagjorda som på restaurang. Jag vet inte om det är min pizzamaskin som gör dem så där restaurang-smakande, men nuförtiden gör jag alltid naan i den. Men det går förstås att göra dem i en het stekpanna eller varför inte i ugn på en pizzasten. Naan är gott att servera till grytor och olika indiska maträtter. 

Naan is really good and I think you almost get as good homemade ones as in the restaurant. I do not know if it's my pizza machine that makes them very restaurant-tasting, but nowadays I always make naan in it. But it is of course possible to make them in a hot skillet or why not baked in the oven on a pizza stone. Naan is good to serve with stews and various Indian dishes.



Wholewheat Naan

1 tsp dry yeast
2 tsp sugar
2 dl water
3 tbsp sour cream or soy yogurt
2 tbsp oil
4-5 dl wholewheat flour
1 tsp salt
pinch of baking powder

Dissolve the dry yeast and sugar with warm water. Let stand about 10 minutes, until frothy. Add the yogurt and the oil and stir. Then add the flour, salt, and baking powder. Knead for a couple of minutes until the dough is soft, slightly sticky and pliable. Cover the dough with plastic wrap or a tea towel and let it sit in a warm, draft-free place for 1-2 hours.

Divide the dough into four pieces. Use a rolling pin to roll each piece of dough into a teardrop shape or circle. I baked mine in my pizza machine but you can use a skillet as well.

Warm a large cast-iron skillet over high heat. Gently lay the bread in the skillet and cook for 1 minute. After 1 minute, flip the naan. Cover the skillet with the lid and cook for 30 seconds to 1 minute more. Do the same with the rest of the naans.


Fullkorns-Naan

1 tsk torrjäst
2 tsk socker
2 dl vatten
3 msk gräddfil eller soja yoghurt
2 msk olja
4-5 dl fullkornsvetemjöl
1 tsk salt
nypa bakpulver

Lös torrjäst och socker med varmt vatten. Låt stå ca 10 minuter, tills skummande. Tillsätt yoghurt och olja och rör om. Tillsätt sedan mjöl, salt och bakpulver. Knåda i ett par minuter tills degen är mjuk, lätt klibbig och smidig. Täck degen med plastfolie eller en kökshandduk och låt den sitta i en varm, dragfri plats i 1-2 timmar.

Dela degen i fyra bitar. Använd en kavel att rulla varje bit till droppform eller cirkel. Jag bakade mina i min pizzamaskin men du kan använda en stekpanna också.

Värm en stor gjutjärnsstekpanna på hög värme. Lägg försiktigt ner brödet i stekpannan och baka i 1 minut. Efter 1 minut, vänd brödet. Täck stekpannan med lock och baka ytterligare i 30 sekunder till 1 minut. Gör samma sak med resten av naan.

10 comments:

  1. Åhh ser jättegott ut! Älskar Naanbröd - spännande med pizzamaskin !

    ReplyDelete
  2. Mmm naan är underbart. Som den mesta indiska maten :)

    ReplyDelete
  3. Älskar naanbröd. Ska prova att göra mitt egna någon dag.

    ReplyDelete
  4. Men åh så bra! Detta ska jag absolut testa.

    ReplyDelete
  5. Mmm så gott, jag åt det förra veckan ute på restaurang. Måste testa att göra dina, det är ju så gott:)
    Ha en fin vecka, kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, nygräddat naan är så gott. Tack detsamma Jessica!

      Delete