Naan is really good and I think you almost get as good homemade ones as in the restaurant. I do not know if it's my pizza machine that makes them very restaurant-tasting, but nowadays I always make naan in it. But it is of course possible to make them in a hot skillet or why not baked in the oven on a pizza stone. Naan is good to serve with stews and various Indian dishes.
Wholewheat Naan
1 tsp dry yeast
2 tsp sugar
2 dl water
3 tbsp sour cream or soy yogurt
2 tbsp oil
4-5 dl wholewheat flour
1 tsp salt
pinch of baking powder
Dissolve the dry yeast and sugar with warm water. Let stand
about 10 minutes, until frothy. Add the yogurt and the oil and stir. Then add
the flour, salt, and baking powder. Knead for a couple of minutes until the
dough is soft, slightly sticky and pliable. Cover the dough with plastic wrap
or a tea towel and let it sit in a warm, draft-free place for 1-2 hours.
Divide the dough into four pieces. Use a rolling pin to roll
each piece of dough into a teardrop shape or circle. I baked mine in my pizza
machine but you can use a skillet as well.
Warm a large cast-iron skillet over high heat. Gently lay
the bread in the skillet and cook for 1 minute. After 1 minute, flip the naan.
Cover the skillet with the lid and cook for 30 seconds to 1 minute more. Do the
same with the rest of the naans.
Fullkorns-Naan
1 tsk torrjäst
2 tsk socker
2 dl vatten
3 msk gräddfil eller soja yoghurt
2 msk olja
4-5 dl fullkornsvetemjöl
1 tsk salt
nypa bakpulver
Lös torrjäst och socker med varmt vatten. Låt stå ca 10
minuter, tills skummande. Tillsätt yoghurt och olja och rör om. Tillsätt sedan
mjöl, salt och bakpulver. Knåda i ett par minuter tills degen är mjuk, lätt
klibbig och smidig. Täck degen med plastfolie eller en kökshandduk och låt den sitta
i en varm, dragfri plats i 1-2 timmar.
Dela degen i fyra bitar. Använd en kavel att rulla varje bit
till droppform eller cirkel. Jag bakade mina i min pizzamaskin men du kan
använda en stekpanna också.
Värm en stor gjutjärnsstekpanna på hög värme. Lägg försiktigt
ner brödet i stekpannan och baka i 1 minut. Efter 1 minut, vänd brödet. Täck
stekpannan med lock och baka ytterligare i 30 sekunder till 1 minut. Gör samma
sak med resten av naan.
9 Comments
Åhh ser jättegott ut! Älskar Naanbröd - spännande med pizzamaskin !
ReplyDeleteTack Maria! Naan är verkligen gott.
DeleteMmm naan är underbart. Som den mesta indiska maten :)
ReplyDeleteJa, du har så rätt!
DeleteÄlskar naanbröd. Ska prova att göra mitt egna någon dag.
ReplyDeleteJa, det blir så gott!
DeleteMen åh så bra! Detta ska jag absolut testa.
ReplyDeleteMmm så gott, jag åt det förra veckan ute på restaurang. Måste testa att göra dina, det är ju så gott:)
ReplyDeleteHa en fin vecka, kram
Ja, nygräddat naan är så gott. Tack detsamma Jessica!
Delete