I made these squares before Christmas, but only now I have time to blog about them. I have used my winning recipe for sweet lemon squares, but replaced the lemon with orange and added gingerbread spice and cranberries. It was Malin who gave me the idea to make a Christmassy version on my recipe when she mentioned it in a comment on my blog. Thanks for that Malin :) It turned out really delicious. You will only need a small piece, because the cake is very rich.
Pepparkaks-Tranbärsrutor
120 g smör, mjukt
1,5 dl kokossocker
2,5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 msk pepparkakskrydda
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 burk sötad kondenserad mjölk
1,5 dl torkade tranbär (lingon skulle passa perfekt)
0,5 dl apelsinsaft
2 tsk apelsinskal
Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda smör och kokossocker väl
i en skål. Tillsätt havregryn, mjöl, pepparkakskrydda, bakpulver och salt,
blanda. Klä en 20 x 20 cm form med baplåtspapper och klappa ut lite mer än
hälften av smuldegen över formens botten.
Blanda kondenserad mjölk, tranbär, apelsinsaft och
apelsinskal. Häll fyllningen på botten. Strö resten av smuldegen överst. Grädda
i 20-25 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Förvaras i kylen. Rutorna smakar
bäst när de är kalla. Ta ut pepparkaksrutorna ur kylen ca 10 minuter innan
servering.
Gingerbread Cranberry Squares
120 g butter, soft
1,5 dl coconut sugar
2,5 dl rolled oats
2 dl flour
1 tbsp gingerbread spice
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 can sweetened condensed milk
1,5 dl dried cranberries (lingonberries would be great to
use)
3/4 dl orange juice
2 tsp orange zest
Preheat the oven to 175 C degrees. Mix butter and coconut sugar until well combined. Stir in flour, rolled oats, gingerbread spice, baking powder and salt.
Press little more thean half of the crumb mixture into the bottom of a lined 20
x 20 cm baking pan.
Mix together condensed milk, cranberries, orange juice, and
orange zest. Spread onto the crust. Sprinkle the other half of the crumb
mixture on top and bake for 20-25 minutes, or until golden brown. Allow to cool
and cut into squares. Store in the fridge. These are good eaten cold. Take from
the fridge 10 minutes before serving.
11 Comments
Ja, de där citronrutorna är ju verkligen goda. Kul med ytterligare en ny variant på ett höjdarrecept!
ReplyDeleteTack Sara!
DeleteDet låter som en spännande combo!
ReplyDeleteSer så goda ut! Älskar tranbär!
ReplyDeleteKram kram
//Lana
Ja, tranbär är syrliga och goda! Kram
DeleteKan man byta ut kokossockret mot vanligt strösocker?
ReplyDeleteJa, det går bra!
DeleteI must make these tasty bars soon! They look irresistible too! :) Yummmm!
ReplyDeleteI wish you & your husband a Happy fun culinary 2015! xxxx
Thank you Sophie! Happy new year!
DeleteVännen, jag ville önska dig ett underbart 2015. Ps. Så fina pepparkaksrutor. Du borde ge ut en julbok med alternativa recept, glutenfritt, laktosfritt.. Så inne och populärt nu ju. Mina vegetariska recept under julen var de populäraste av alla julrecept. Har aldrig hänt förut. Kramar
ReplyDeleteHej fina Linda! Tack snälla du och ett gott nytt år till dig! Kram
Delete