Nu när äppelsäsongen är som bäst, tänkte jag passa på att tipsa om goda, saftiga och dessutom gluten- och mjölkfria muffins.

Now that apple season is at its best, I thought it would be great with a recipe for moist and gluten and dairy-free muffins.


Äppelmuffins med smul, glutenfria och mjölkfria
ca 10 st

muffinssmet
0,5 dl kokosolja, flytande
1 dl kokossocker
3 dl mandelmjöl
1 stort ägg
1 tsk bakpulver

3 äpplen, skalade och tärnade

smul
3 msk havregryn, gf
2 msk mandelmjöl
1-2 msk kokossocker
2 msk kokosolja
0,5-1 tsk kanel

Skala äpplen och skär med i små bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med lite vatten i botten och strö på kanel. Koka tills äpplena är mjuka, ca 10 minuter.

Blanda alla ingredienser till smulet i en bunke. Ställ åt sidan.

Blanda kokosolja, kokossocker, mandelmjöl, ägg och bakpulver i en skål. Fördela smeten mellan muffinsformarna. Toppa med äppelbitarna och strö på smulet. Grädda i 175 C ca 15 minuter.


Apple Crumb Muffins, gluten free and dairy free
about 10 pc

muffin batter
0,5 dl of coconut oil, liquid
1 dl coconut sugar
3 dl almond flour
1 large egg
1 tsp baking powder

3 apples, peeled and diced

crumb
3 tbsp rolled oats, gf
2 tbsp almond flour
1-2 tbsp coconut sugar
2 tbsp coconut oil
0,5-1 tsp cinnamon

Peel apples and cut into small pieces. Put them in a saucepan with some water and sprinkle with cinnamon. Cook until the apples are soft, about 10 minutes.

Mix all ingredients for the crumb in a bowl. Set aside.

Mix coconut oil, coconut sugar, almond flour, egg and baking powder in a bowl. Divide batter among muffin cups. Top with apple pieces and sprinkle the crumb on top. Bake at 175 C for about 15 minutes.