Sunday, September 28, 2014

Apple Crumb Muffins, gluten free and dairy free

Nu när äppelsäsongen är som bäst, tänkte jag passa på att tipsa om goda, saftiga och dessutom gluten- och mjölkfria muffins.

Now that apple season is at its best, I thought it would be great with a recipe for moist and gluten and dairy-free muffins.


Äppelmuffins med smul, glutenfria och mjölkfria
ca 10 st

muffinssmet
0,5 dl kokosolja, flytande
1 dl kokossocker
3 dl mandelmjöl
1 stort ägg
1 tsk bakpulver

3 äpplen, skalade och tärnade

smul
3 msk havregryn, gf
2 msk mandelmjöl
1-2 msk kokossocker
2 msk kokosolja
0,5-1 tsk kanel

Skala äpplen och skär med i små bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med lite vatten i botten och strö på kanel. Koka tills äpplena är mjuka, ca 10 minuter.

Blanda alla ingredienser till smulet i en bunke. Ställ åt sidan.

Blanda kokosolja, kokossocker, mandelmjöl, ägg och bakpulver i en skål. Fördela smeten mellan muffinsformarna. Toppa med äppelbitarna och strö på smulet. Grädda i 175 C ca 15 minuter.


Apple Crumb Muffins, gluten free and dairy free
about 10 pc

muffin batter
0,5 dl of coconut oil, liquid
1 dl coconut sugar
3 dl almond flour
1 large egg
1 tsp baking powder

3 apples, peeled and diced

crumb
3 tbsp rolled oats, gf
2 tbsp almond flour
1-2 tbsp coconut sugar
2 tbsp coconut oil
0,5-1 tsp cinnamon

Peel apples and cut into small pieces. Put them in a saucepan with some water and sprinkle with cinnamon. Cook until the apples are soft, about 10 minutes.

Mix all ingredients for the crumb in a bowl. Set aside.

Mix coconut oil, coconut sugar, almond flour, egg and baking powder in a bowl. Divide batter among muffin cups. Top with apple pieces and sprinkle the crumb on top. Bake at 175 C for about 15 minutes.

6 comments:

  1. ´Älskar allt med åppel,och skulle säkert tycka om dina muffins också:)

    ReplyDelete
  2. Låter gott! Bra med fler äppelrecept! Jag har latat mig och bara smulat ihop jordnötssmör och havregryn och brett över äpplen och gräddat i ugnen.

    ReplyDelete
  3. Kanoners recept för vår del som undviker vitt mjöl, mår båda så mycket bättre i magarna tack vare det. Fast det där med havregryn som är glutenfria är tydligen lite si och så har vi fått lära oss. För även om det står att de är glutenfria så kan inte alla glutenallergiker äta dom ändå, Ankis arbetskamrat blir riktigt dålig av dom så det är lite olika för olika personer.

    Kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, visst mår magen bättre utan vitt mjöl :) Det var nytt för mig, synd om de inte ändå är glutenfria eller vad beror det på att alla glutenallergiker inte kan äta dem? Kram!

      Delete