Friday, August 22, 2014

Moist Chocolate Cake with Ganache

Vem gillar inte saftiga chokladkakor? Det här är en av de saftigaste chokladkakor jag ätit. Och för att lyxa till kakan ytterligare gjorde jag en ganache för att toppa kakan med. Lyxigt värre :) 

Who does not like moist chocolate cakes? This is on of the moistest chocolate cakes I've ever eaten. And to make the cake a little bit better, I made a ganache to top the cake with. Luxurious :)



Moist Chocolate Cake with Ganache

2 dl flour
2,5 dl sugar
1 dl cocoa powder
2 tsp vanilla sugar
3/4 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1 egg
1 1/4 dl sour cream
60 g butter, melted
1 1/4 dl hot coffee

chocolate ganache
100 g dark chocolate, finely chopped
70 ml cream
30 ml coffee
pinch of sea salt
15 g butter

Preheat the oven to 175 C. Grease a 20 cm baking and set aside.
In a bowl stir together flour, sugar, cocoa, vanilla sugar, baking soda, and salt. Add the egg, sour cream, and melted butter, mix until smooth. Stir in the coffee. The batter will be runny. Pour the batter into the baking pan and bake for about 35 minutes. Let cool in the pan.

For the ganache: Bring the cream, coffee and the salt to a simmer in a pan. Remove from the heat and add the chocolate and let sit for a minute. Add the butter, and stir. Let the ganache cool at room temperature. Spread over the cake.


Saftig Chokladkaka med Ganache

2 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
ett ägg
1 1/4 dl gräddfil
60 g smör, smält
1 1/4 dl varmt kaffe

choklad ganache
100 g mörk choklad, finhackad
70 ml grädde
30 ml kaffe
nypa havssalt
15 g smör

Sätt ugnen på 175 C. Smörj en 20 cm bakform och ställ åt sidan.
I en skål rör ihop mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt. Tillsätt ägg, gräddfil och smält smör och blanda tills slät. Häll i kaffet och blanda. Smeten kommer att vara lös. Häll smeten i bakformen och grädda i ca 35 minuter. Låt svalna i formen.

För ganachen: Värm upp grädde, kaffe och salt i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt chokladen och låt stå i en minut. Tillsätt smör och rör om. Låt ganachen svalna till rumstemperatur. Bred över kakan.

10 comments: