Saturday, June 14, 2014

Sourdough Bread / Surdegsbröd


Att jag gillar bröd är ingen hemlighet. Jag bakar gärna själv mitt bröd och då gärna på surdeg. Jag gillar surdegsbröd, för de får ett tuggmotstånd som jag vill att bröd har, de får en god, aningen syrlig smak och håller längre än vanligt bröd.

Jag brukar baka mina surdegsbröd enligt Chad Robertsons recept och bok, Tartine Bread. Jag har testat många av hans recept och har aldrig blivit besviken. Jag har dessutom bakat bullar, wienerbröd, munkar, våfflor och kaka på surdeg. Alla med lyckade resultat.

Jag vet att många, innan de testat att baka med surdeg, tycker att det låter krångligt och att det är tidskrävande. Men jag kan berätta att det är värt varenda minut. Du får ett bröd du själv bakat, som inte innehåller tillsatsämnen eller andra konstiga ämnen.

Idag finns det färdig startkultur att köpa om man inte vill göra allt själv från grunden. T.ex. genom surdeg.com kan du beställa hem en startkultur och du får dessutom recept på köpet. På sidan finns det även tips om hur du bakar glutenfritt surdegsbröd. Vad väntar du på :) Testa att baka surdegsbröd, för du kommer inte att bli besviken!


It’s not a secret that I like bread. I like to bake my own bread and I usually bake my bread using sourdough. I like sourdough bread, because they get a bite that I want to have in bread, they get a delicious, slightly tart flavor and last longer than regular bread.

I usually bake my sourdough bread according to Chad Robertson's recipes and book, Tartine Bread. I have tested many of his recipes and have never been disappointed. I have also baked buns, Danish pastry, donuts, waffles and cake on sourdough. And they have all been delicious.

I know that many, before they try to bake with sourdough, think it sounds complicated and it is time consuming. But I can tell you it's worth every minute. You get a bread you baked that does not contain additives or other strange substances.

Today, you can buy a starter if you do not want to do it all yourself from scratch. One site is surdeg.com, where you can order a starter and you also get recipes for free. The site gives also tips on how to bake gluten-free sourdough bread. What are you waiting for :) Try to bake sourdough bread, for you will not be disappointed!


I sammarbete med surdeg.com
In cooperation with surdeg.com

13 comments:

  1. gahhhh önskar att jag fick smaka mums vackert är det med : )) kram på dig finis/ Sofia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla du! Ha en fin dag, kram!

      Delete
  2. Du tänker inte lägga upp hur du startar en surdeg och gärna recept på detta brödet? Ser gudomligt ut! Jag har så svårt för att hålla liv i surdegen. Den startar bra 1-2:a dagen, men sen händer inget :-( Sen tycker jag det är så svårt att veta HUR mycket man ska mata den med!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I texten finns det en länk till hur jag bakar mina surdegsbröd. Det står "recept" :)
      Jag brukar mata mina med några matskedar vatten och sedan mjöl att det blir en lös deg.

      Delete
    2. Åh, tack! Det hade jag missat. Ska verkligen testa detta. Ser helt underbart ut :-)

      Delete
  3. Vilken fin bröd:) Surdegsbröd är nog så gott:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! Ja, visst är det gott.

      Delete
  4. Surdegsbröd är så gott! Lite pyssel att baka eget dock.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, verkligen gott. Men värt mödan :)

      Delete
  5. I, like you, love, love sourdough bread & especially spelt sourdough, my husband does too! These are georgous sourdough breads. I eat them a lot, but never made one at home though! :)

    ReplyDelete
  6. That looks like a proper sourdough!! Well done!

    ReplyDelete